Cum sa eviti stresul vietii de parinte

/ / Modificat: 2014-08-13
Cum sa eviti stresul vietii de parinte

Asa cum orice problema devine mai usor de rezolvat daca te pregatesti din timp cu "armele" necesare, poti sa eviti stresul vietii de parinte cu ajutorul unui plan bine gandit prin care sa anticipezi dificultatile specifice cresterii si educarii copilului tau.

Fii mereu cu un pas inainte

Lipsa de atentie este responsabila de cele mai multe ori pentru problemele de comportament ale copiilor, de aceea specialistii te sfatuiesc sa preintampini acest fenomen fiind mai prezenta in viata puiului tau.

Inca de la varste foarte fragede, copilul poate invata notiunea de autocontrol si responsabilitate, motiv pentru care este important sa-i imprimi aceste concepte cat mai timpuriu. Tot in puterea ta sta masura in care micutul tau invata sa puna accent pe trairile pozitive si sa le inhibe pe cele negative.

Ai grija sa-l ajuti in asumarea valorilor pozitive prin exemplul personal, al persoanelor din jur sau prin intermediul basmelor. Ofera-i acces la cunoastere si explica-i de ce este bine sa urmeze o anumita credinta.

Fa ordine in viata voastra

Amandoi aveti nevoie de confortul unui stil de viata ordonat. Haosul si lipsa unei rutine fac ravagii la nivel psihologic. Intocmeste un program fix pentru micutul tau, precum orele de somn si de masa, timpul alocat jocului, plimbarilor si activitatilor educative. Preocupa-te de alimentatie si nu inlocui niciodata mesele sanatoase cu pranzul la fast-food, oricat de comoda ti s-ar parea alternativa.

Nutritia de proasta calitate ii afecteaza sanatatea fizica si psihica, deoarece lipsa unor substante esentiale precum mineralele, vitaminele si proteinele conduc la alterarea functiei nervoase.

Cu toate acestea, ai grija sa variezi din cand in cand viata copilului cu o zi a saptamanii dedicata iesirilor in oras sau excursiilor, pentru a evita stresul instalarii unei monotonii nocive pentru acesta.

Impune disciplina la momentul potrivit

Nu renunta niciodata la autoritate in fata copilului atunci cand situatia o impune. Stabileste asteptari concrete de la acesta si asigura-te ca este constient de recompensele si pedepsele pe care le primeste in urma faptelor sale.

Este esential ca tu si partenerul tau sa aveti acelasi punct de vedere in fata copilului, in caz contrar va pierdeti credibilitatea si controlul.

Consecventa si corectitudinea in procesul de educare a copilului tau te tin departe de stresul problemelor de comportament care va pot afecta viata de familie acum si in viitor.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Stres parinte Tehnici educare copil Educatie copii Disciplina pozitiva copii Adaptare viata parinte

Articole recomandate

Citeste si despre