Cauze frecvente ale problemelor de comportament la copii

/ / Modificat: 2013-10-03
Cauze frecvente ale problemelor de comportament la copii

Cauze frecvente ale problemelor de comportament la copii

Parintii vad tot timpul doar ceea ce fac rau copiii lor, fara a se gandi ce ii determina sa faca acele lucruri, ce se ascunde in spatele unor probleme de comportament frecvente ale lor. Ii denumim obraznici, rasfatati, neascultatori, rai, rautaciosi, neastamparati, dar oare care este adevarata sursa a acestui mod de a se purta? Iata cateva surse la care ar fi bine sa meditezi si sa incerci sa "tratezi" cauza, nu efectul!

Foamea

Psihologii sustin ca in spatele multor reactii neadecvate de comportament sta senztaia de foame. Uneori parintii au impresia ca micutii lor trebuie sa manance de atatea ori de cate ori ori o fac ei zilnic. Insa adultii mananca de mai putine ori pe zi decat copiii. Micutii ard repede calorii din cauza nivelului de activitate crescut si au nevoie de mai multe mese, plus gustari.

Copiii tipa, plang si fac accese de furie cand le este foame din cauza nivelului glicemic scazut.


Oboseala

Oboseala da copilului o stare de iritabilitate crescuta, care conduce si la o stare de nervozitate care sfarseste prin diverse boacane sau forme de comportamenrt neadecvate. Ei incep sa planga, sa tipe sa arunce lucruri si chiar sa loveasca persoane ori sa iste adevarate crize de isterie in public.

reguli_comportament_copii

Copiii trebuie sa aiba un program stabil de somn, iar daca stii ca in ultima vreme a fost dat peste cap si nu l-a putut respecta, incearca sa intelegi comportamentul lui si sa remediezi situatia, nu sa il pedepsesti pentru lucruri pe care nu le face intentionat.

Nevoia de a fi bagati in seama sau de a obtine ceva

Frustrarile sunt o sursa comuna a problemelor comportamentale ale copiilor. In general, copiii se poarta urat cand vor sa obtina ceva de la cineva sau cand simt nevoia sa fie bagati in seama. Vei spune ca micutul tau ar vrea non-stop atentia ta, nu-i asa? Cel mai probabil ca da, insa de cele mai multe ori copiii reactioneaza agresiv sau nepoliticos din punct de vedere comportamental atunci cand se simt neiubiti, lipsiti de afectiuni, neglijati sau defavorizati (ca atunci cand apare un fratior mai mic si simte ca acela este mai iubit). Vorbeste cu micutul tau si intreaba-l tot timpul de ce se poarta asa, invatandu-l sa isi exprime sentimentele!

Plictiseala

O alta cauza sau sursa comuna a copiilor asa zisi obraznici este plictiseala. Lipsa de activitati care sa le suscite interesul, neglijarea si nebagarea lor in seama conduc la o stare de plictis pe care o transpun intr-o purtare nepoliticoasa.

probleme_comportament_copii_1

Aceste probleme apar mai ales in cazul copiilor care merg cu parintii la serviciu, la intalniri sau in vizite in care ei nu au nicio sursa de divertisment sau intretinere. Retine ca un copil nu este capabil sa stea nemiscat sau intr-un singur loc foarte mult timp, nici macar la masa. De aceea, trebuie sa fii mereu pregatita sa ii oferi o sursa de distractie care sa il mentina ocupat si conectati, fie ca e vorba de o jucarie, o carte sau de alti copii.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Probleme comportament copii Comportament copii Crizele copiilor

Articole recomandate

Citeste si despre