Influenta basmelor in dezvoltarea copiilor

/ / Modificat: 2014-12-05
Influenta basmelor in dezvoltarea copiilor

Basmele sunt acele universuri mirifice din carti care au o multime de beneficii in dezvoltarea copilului. Lumea zanelor bune, spiridusilor, zmeilor sau printeselor frumoase si a printilor galanti este una pe care micutul o poate intelege si din care poate extrage invataturile necesare - lectii de viata morale, o atitudine optimista etc..

citit-copii

Nu exista motive pentru care sa nu ii citesti si sa nu il incurajezi pe micutul tau sa citeasca basemele fratilor Grimm sau ale lui Hans Christian Anderson. Dimpotriva, exista numai argumente pro ale acestor povesti frumoase care hranesc sufletul si cresterea sau dezvoltarea copilului.

Incurajeaza creativitatea si imaginatia

Cea mai buna si eficienta perioada pentru dezvoltarea imaginatiei este copilaria. Este singurul moment al vietii in care copilul poate visa liber, fara sa fie constrans si in care poate crede cu desavarsire ca nu exista nimic imposibil in lume.

copii-citit-povesti

Imaginatia este acea parte a gandirii care face diferenta intre om si animale. Este cea care adauga culoare si insemnatate vietii si lumii uneori sumbre. Povestile taramurilor fantastice si ale regatelor magice din basme ajuta la hranirea imaginatiei copiilor. Atunci cand ii citesti copilului despre zane cu baghete magice care transforma dovleacul in caleasca, copilul este incurajat sa gandeasca dincolo de realitate si sa isi creeze o imagine personala in minte pornind de la ceea ce aude sau citeste.

Sunt o sursa de inspiratie si pozitivism

Ceea ce copilul vede, aude si experimenteaza in copilarie il marcheaza si ajuta si la maturitate. Cele mai multe basme sunt optimiste si pline de culoare si fapte bune. Ajuta astfel la dezvoltarea unei atitudini optimiste in fata vietii care la maturitate se poate dovedi destul de cenusie si sumbra. Basmul il invata pe copil sa priveasca partea buna a lucrurilor.

Din basmul Greuceanu, micutul invata ca intotdeauna binele va invinge raul, si ca trebuie sa creada in asta si sa gaseasca acel bine si in problemele cu care se va confrunta el.

Contribuie la dezvoltarea morala a copilului

Din basme copilul invata diferenta dintre bine si rau si extrage lectii de viata esentiale, care il vor ajuta la maturitate. Fiecare basm are o morala. El devine cel mai util instrument de a educa copilul din punct de vedere etic, pentru ca se preteaza la nivelul lui de intelegere si foloseste puterea exemplului.

comunicare_copii

Sa luam basmul "Frumoasa si bestia" - pe langa povestea frumoasa pe care o expune cartea, exista un mesaj ascuns pe care copilul il va invata cu ajutorul tau - ca nu conteaza aspectul fizic in relatia dintre 2 persoane, cat conteaza sufletul, comportamentul si alte resurse sufleteste.

Incurajeaza copilul sa citeasca

Cu cat ii citesti mai multe basme si povesti copilului si ai grija sa i le prezinti intr-o forma atractiva, micutul va deveni un fan al acestora. Iar pe masura ce creste si descopera atatea universuri fantastice cu care sa se delecteze si pe a caror lume sa o descopere, cu atat va fi mai atras de carti.

Este esential sa incurajezi pasiunea pentru citit si carti la copii. Intr-o lume invadata de tehnologie si de jocuri inutile in dezvoltarea lui, prichindelul trebuie ajutat sa descopere fascinatia din interiorul cartilor. Cititul hraneste mintea si sufletul. Micutul descopera emotii noi, sentimente, relatii cu ajutorul acestor povesti minunate.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Povesti copii Citit copii Creativitate copii Imaginatie copii Dezvoltare morala copii

Articole recomandate

Citeste si despre