Urmareste-ne:
Get Adobe Flash player

Copiii si responsabilitatea, ce trebuie sa stii?

09 Februarie 2014

responsabilitati_copiiResponsabilitatea este o atitudine in aceeasi masura in care este si o aptitudine. Poate si trebuie sa fie invatata. Un copil nu stie ca trebuie sa isi puna jucariile la loc sau ca trebuie sa ajunga la timp la scoala daca nu este invatat sa o faca. Cel mai bun mod prin care parintii ii pot invata pe copii sa fie responsabili este putin cate putin in fiecare zi.

Sanatate si Ingrijire

Dezvoltare si Comportament

Ce este responsabilitatea?

In mare, un copil responsabil este acela care reuseste sa se gandeasca si la nevoile celorlalti si este constient de consecintele actiunilor lui. Responsabilitatea nu este o calitate innascuta, ci invatata, iar parintii au un rol esential in acest sens.

Responsabilitatea, o aptitudine ce se poate invata la orice varsta!

Invatarea responsabilitatii nu are o varsta anume.

De cand copilul incepe sa mearga in picioare (pana intr-un an) si poate apuca jucariile cu manutele el poate fi ajutat sa deprinda abilitatea de a fi responsabil.

Copiii mici, intre 1-3 ani, pot executa sarcini simple.

Incepand uc 3-4 ani copiii sunt apti pentru a fi invatati sa isi faca patutul singuri. De la 5 ani ei deja pot aranja masa si o pot strange la sfarsit.

Deja la varsta de 8 ani, copilului trebuie sa i se traseze sarcini zilnice si saptamanale. La fiecare varsta copilul poate fi responsabil.

Cum reusesc copiii sa devina mai usor persoane responsabile?

Copiii reusesc sa devina persoane responsabile daca li se ofera ocazia. Parintii trebuie sa fie dispusi sa acorde libertatea copilului pentru:

  • a lua decizii;

  • a demonstra ca pot face un lucru;

  • a invata din propriile greseli.

Fundamentul de baza al responsabilitatii la copii

Inainte de a incerca sa ii dai lectii de a deveni un copil responsabil este eimportant sa creezi un fundament al responsabilitatii. Sa il ajuti sa insuseasca si sa foloseasca "uneltele" de baza pentru consolidarea acestei atitudini. Asadar, vorbeste-i inainte copilului despre cateva lucurri care stau la baza responsabilitatii:

  • consecinte;

  • empatie;

  • munca;

  • alegeri.

Beneficiile responsabilitatii la copii

Invatarea si insusirea responsabilitatii ajuta la maturizarea copilului si reprezinta o poarta deschisa catre succes. Responsabilitatea isi are influenta in multe parti din dezvoltarea copilului. Il ajuta sa fie autonom, sa se descurce pe propriile puteri, sa nu depinda de ceilalti.

Un copil responsabil castiga increderea celor din jur, a parintilor, prietenilor si este o persoana pe care te poti baza fara ezitare.

Responsabilitatea estee esentiala pentru consolidarea increderii in propriile forte. O incredere puternica in propria persoana reprezinta atu-ul unei persoane puternice, independente, otpimiste, orientate spre succes.

Checul pufos este un preparat preferat de multi dintre noi. Iata cum il poti prepara folosind indulcitori naturali!

Citeste si despre:

COMENTARII

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA
OK

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:


Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Creeaza cont! sau Urmareste-ne pe Facebook!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul