Platfusul la copii. Recomandari de la medicul ortoped!

/ / Modificat: 2016-05-09
Platfusul la copii. Recomandari de la medicul ortoped!

Piciorul plat sau hiperpronatia reprezinta pierderea boltii piciorului si rasucirea spre interior a gleznelor atunci cand privim din spate copilul care sta in picioare.

Aceasta forma a piciorului este deseori mostenita. Pana la 3-4 ani multi copii par sa aiba picior plat, din cauza unei distributii a grasimii in dreptul boltii plantare si a gleznei, normala la aceasta varsta. Dupa 4 ani, aceasta "bula" de grasime trebuie sa diminueze, iar picioarele plate adevarate devin mai evidente.

Piciorul plat se poate manifesta prin dureri la diferite niveluri ale membrului inferior, uneori la distanta de locul afectiunii.

Oricare din simptomele urmatoare poate fi urmarea piciorului hiperpronat:

- dureri de picioare, dupa mers prelungit sau sport, uneori in timpul noptii;

- dureri de glezna;

- dureri ale calcaielor sau ale tendoanelor Achile. Deseori tendonul Achile e strans si tensionat;

- monturile pot aparea ca urmare a pozitiei hiperpronate a piciorului;

- dureri ale tibiei, pe fata interna a gambei (periostita tibiala);

- durere anterioara de genunchi – durere a rotulei;

- dureri ale soldurilor;

- dureri de spinare.

Piciorul plat poate sa nu fie vizibil in stare de repaos si sa devina evident numai cand membrul este incarcat, adica atunci cand copilul sta in picioare sau umbla.

Uneori copilul nu poate sa explice exact care e lucrul care il deranjeaza, dar cateva situatii pot fi considerate un "semnal de alarma":

- copilul evita sau refuza activitatile fizice obisnuite pentru varsta - se "tine de-o parte";

- copilul cere sa fie dus in brate mai frecvent si mai mult decat altii;

- i se desfac sireturile foarte frecvent - aceasta se datoreaza pozitiei rulata spre interior a talpilor in timpul mersului;

- copilul relateaza dureri de picioare la culcare sau se trezeste din cauza durerilor la scurt timp dupa ce s-a culcat.

Cu toate ca este posibil sa existe si alte explicatii pentru asemenea manifestari, o vizita la medical ortoped poate clarifica situatia.

Ce se poate face?

In unele cazuri se vor prescrie talonete ortopedice, pe care pacientul sa le poarte in incaltaminte. Se recomanda talonetele ortopedice, confectionate in urma examenului podoscopic, special pentru talpa pacientului. Talonetele de serie, cumparate direct din magazine sunt mai putin eficiente, uneori chiar daunatoare.

Rolul exercitiilor sau al masajelor este incert si prea putin documentat.

Alteori, solutia optima este o interventie chirurgicala minima, ce consta in introducerea unui mic implant intre doua din oasele piciorului, cu scopul de a limita mobilitatea excesiva a acestora. In clinica ProVita folosim implantul "HyProCure", cu rezultate foarte bune.

In cazurile foarte avansate, se pot face interventii chirurgicale complexe, de mai mare amploare. Aceasta afectiune, aparent benigna si uneori subtila, poate compromite starea de bine si dezvoltarea copilului. O vizita la medical ortoped urmata de o solutie, deseori simpla, poate aduce un beneficiu major.

logo_provita

Dr. Andrei Ursache, Medic primar ortopedie si traumatologie in cadrul Centrului Medical ProVita - Diagnostic si tratament

Adresa: Str. Alexandrina nr. 20 - 22, sector 1, Bucuresti

Tel programari: 0219432

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Platfus copii Afectiune picior copil

Articole recomandate

Citeste si despre