Degetele intoarse spre interior la copii

/ / Modificat: 2012-12-10
Degetele intoarse spre interior la copii

Degetele intoarse spre interior determina aparitia unor tulburari de mers frecvent intalnite la copii, care tind sa se corecteze de la sine, pana la varsta de 4-5 ani. Afectiunea se mai numeste si "in-toeing" si este una dintre cele mai comune cauze pentru care parintii se prezinta cu copiii mici la medicul ortoped. Afla mai multe despre aceasta problema de mers si cand este indicat sa iei masuri pentru a o corecta!

Cauzele mersului cu degetele spre interior

Exista mai multe cauze care pot favoriza aparitia acestei tulburari de mers la copii, care trebuie investigate la medic. Chiar daca multi prichindei au tendinta sa mearga in mod natural astfel pana pe la 5 anisori, din cauza torsiunii interne fiziologice a picioarelor, este important sa consulti un medic pentru a te asigura ca problema nu are si cauze patologice:

  • torsiune tibiala (in cazul acestei afectiuni, mersul se corecteaza de la sine, pe masura ce piciorul creste si se indreapta);
  • sechele de metatarsus varus;
  • torsiune femurala (este mai comuna in randul fetitelor si afecteaza ambele picioare; problema devine mai evidenta ori se accentueaza la varsta prescolara si se corecteaza pana in jurul varstei de 6-8 ani);
  • displazie scheletala;
  • boli neuromusculare;
  • maladie Blount etc.

Este nevoie de tratament pentru degetele intoarse spre interior?

In cele mai multe cazuri, nu este nevoie de interventie chirurgicala sau medicala pentru corectarea acestui defect fiziologic de mers. Cel mult, medicul ar putea recomanda purtarea unor dispozitive sau pantofi speciali, pentru a grabi corectarea mersului.

In ziua de astazi, medicii sunt rezervati in a recomanda astfel de masuri, deoarece se pare ca grabirea corectarii acestei tulburari de mers ar putea inhiba sau diminua capacitatea si disponibilitatea copilului de a se juca. In plus, poate conduce la alte probleme de natura fizica.

Exista dovezi ca purtarea sau folosirea acestor dispozitive este inutila si ca nu are efectul scontat in corectarea mersului. In cazul in care ti se pare ca orientarea spre interior a degetelor picioarelor afecteaza sever mersul copilului si intervine in capacitatea de a-si desfasura activitatile in mod normal, este important sa te prezinti cu el la medic.

In situatia in care medicul suspecteaza o complicatie sau o afectiune adiacenta simplei tulburari de mers a copilului, ii va face trimitere la ortopedie. Acolo, va fi supus mai multor teste, iar in cazul in care ortopedul gaseste de cuviinta ca defectul trebuie corectat chirurgical sau ca este vorba de o alta afectiune, va interveni cu masurile necesare.

Indoirea spre interior a degetelor picioarelor nu cauzeaza durere, iar specialistii sustin ca nu afecteaza capacitatea de mers de mai tarziu. Alte griji ale parintilor sunt legate de modul in care ii sunt afectate abilitatile atletice, in cazul in care doresc inscrierea lui la un sport de performanta, dar si daca exista riscul artritei sau problemelor de spate, mai tarziu, la adolescenta sau maturitate. Specialistii in ortopedie sustin ca aceasta tulburare de mers nu ridica asemenea riscuri asupra sanatatii celui mic.

Micutul tau a avut probleme cu orientarea spre interior a degetelor picioarelor? Ce alte probleme cu mersul a mai avut? Spune-ne parerile si sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Mers copii Degete copii

Articole recomandate

Citeste si despre