Degetele copiilor prinse in usa: ce trebuie sa faci?

/ / Modificat: 2023-11-29
Degetele copiilor prinse in usa: ce trebuie sa faci?

Leziuni ale degetelor la copii

Varfurile degetelor copiilor sunt zdrobite frecvent, de obicei fiind prinse în închiderea usilor. Copilul fie nu poate recunoaste pericolul potential, fie nu reuseste sa-si scoata mana suficient de repede înainte ca usa sa fie închisa.

Deoarece varfurile degetelor sunt extrem de sensibile, copilul dumneavoastra va va anunta imediat ca a fost ranit. De obicei, zona afectata va fi albastra si umflata si poate exista o taietura sau sangerare în jurul cuticulei. Pielea, tesuturile de sub piele si patul de unghii, precum si osul de baza si placa de crestere, toate pot fi afectate. Daca apare sangerare sub unghie, aceasta va deveni neagra sau albastru închis, iar presiunea de la sangerare poate fi dureroasa.

Tratament la domiciliu

Cand varful degetului sangereaza, spalati-l cu apa si sapun si acoperiti-l cu un pansament moale si steril. Un pachet de gheata sau o înmuiere în apa rece poate ameliora durerea si reduce la minimum umflarea.

Daca umflarea este usoara si copilul dumneavoastra este confortabil, puteti permite degetului sa se vindece singur. Dar fiti atenti la orice crestere a durerii, umflaturi, roseata sau drenaj din zona ranita sau febra care începe la douazeci si patru pana la saptezeci si doua de ore dupa leziune. Acestea pot fi semne de infectie si ar trebui sa anuntati medicul pediatru.

Cand exista o umflare excesiva, o taietura adanca, sange sub unghie sau daca degetul pare ca s-ar putea fi rupt, sunati imediat medicului dumneavoastra. Nu încercati sa îndreptati singur un deget fracturat.

Tratament profesional

Daca medicul dumneavoastra suspecteaza o fractura, el poate comanda o radiografie. Daca radiografia confirma o fractura – sau daca exista leziuni ale patului unghial, unde are loc cresterea unghiei – poate fi necesar un consult ortopedic. Un deget fracturat poate fi îndreptat si fixat sub anestezie locala. Un pat unghial ranit trebuie, de asemenea, reparat chirurgical pentru a minimiza posibilitatea dezvoltarii unei deformari a unghiei pe masura ce degetul creste. Daca exista sange considerabil sub unghie, medicul pediatru îl poate scurge facand o mica gaura în unghie, care ar trebui sa usureze durerea.

Desi taieturile adanci pot necesita cusaturi, de multe ori tot ceea ce este necesar sunt benzi adezive sterile (benzi adezive subtiri similare cu bandajele fluture). 

Sisteme de preventie a prinderii degetelor la usi

Asociatia Britanica a Chirurgilor Plastici si Reconstructivi (Bapras) a declarat ca ranile în unele cazuri ar putea duce la amputare si durere pe termen lung.

Ei au spus ca parintii ar trebui sa puna opritoare pentru usi potrivite acasa, si sisteme de siguranta pentru copii, care previn astfel de accidente acasa sau la scoala, gradinita, spatii de joaca.

Potrivit lui Bapras, usile de protectie împotriva incendiilor cu închidere automata, usile auto si balamalele sunt primele trei cauze ale ranilor la degete si maini la copii.

Se recomanda sa puneti dispozitive mici în forma de C din spuma sau cauciuc peste usi pentru a preveni trantirea acestora - dar acestea nu sunt potrivite pentru usile antifoc deoarece împiedica închiderea usii.

Protectiile balamalei pot fi montate si pe majoritatea usilor. 

Aproximativ 30.000 de copii îsi prind degetele în usi în fiecare an si peste 1.500 dintre ei au nevoie de o interventie chirurgicala.

Copiii sunt curiosi din fire si prea des aceasta curiozitate se poate termina în lacrimi. Din pacate, degetele mici pot fi prinse cu usurinta de obiecte de zi cu zi, cum ar fi usi si balamale.

Desi leziunile degetelor sunt usor de prevenit, ele pot avea consecinte grave, inclusiv fracturi, cusaturi si chiar amputatii!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Prevenire accidente copii Degete copii

Articole recomandate

Citeste si despre