Totul despre nasterea Lotus

/ / Modificat: 2018-02-28
Totul despre nasterea Lotus

Nasterea lotus este un proces prin care bebelusul este adus pe lume pe cale vaginala, asemenea unei nasteri naturale obisnuite, dar in care cordonul ombilical nu este taiat, ci lasat sa cada in mod natural, proces care poate dura intre 5 si 10 zile.

Considerata de adeptii acestui trend o metoda prin care aducerea pe lume a copilului se face "lent, pasnic si natural", nasterea Lotus a atras si numeroase critici vehemente, atat in randul specialistilor, cat si al parintilor. Multi specialisti vad in acest proces o masura inutila, riscanta si chiar primitiva si dizgratioasa de a aduce pe lume un copil intr-o societate emancipata sau moderna.

nasterea-lotus

Ce este nastrea lotus?

Nasterea Lotus a capatat o notorietate impresionanta in randul mamicilor de peste hotare dupa ce a fost intens mediatizata si promovata de moasa americana Mary Ceallaigh, experta in aceasta practica pe care o considera sanatoasa atat pentru mama, cat si pentru copil.

Este asemanatoare cu nasterea naturala, doar ca, spre deosebire de aceasta, dupa expulzarea copilului, cordonul ombilical nu se taie, ci ramane atasat de copil pana cand se desprinde singur.

Nasterea Lotus se poate realiza si acasa, in spatiul intim, intrucat nu presupune niciun fel de interventii chirurgicale. Dupa expulzarea copilului, placenta, unde se regaseste si cordonul ombilical care asigura transferul de nutrienti catre bebelus, este depozitata intr-un bol si tinuta in apropierea bebelusului. Procesul poate dura intre 5 si 10 zile, timp in care bebelusul este legat de placenta prin intermediul cordonului ombilical, chiar daca nu mai este in burtica mamei.

In primele 24 de ore, cordonul tinde sa se subtieze si sa se usuce. Adeptii nasterii Lotus mizeaza pe faptul ca uscarea acestuia, dar si a placentei, ar oferi si o metoda de protectie impotriva germenilor, care tind sa se adune doar in medii umede, lucru care elimina riscul infectiilor.

Care sunt beneficiile sau avantajele nasterii lotus?

Adeptii acestei practici de aducere pe lume a copilului, in frunte cu moasa care o promoveaza intens in randul gravidelor, sustin ca metoda de nastere prezinta o multime de avantaje medicale, dar si emotionale, atat pentru mama, cat si pentru fat. Cel care se pare ca are cel mai mult de beneficiat de pe urma nasterii Lotus este bebelusul. Separarea nou-nascutului de mama se face mai bland, iar bebelusul pare sa se adapteze mai usor la mediul extrauterin.

In nasterea lotus, transferul de nutrienti de la placenta la copil continua si dupa nasterea acestuia. Este considerat unul dintre cele mai importante avantaje, intrucat sangele placentar contine substante hranitoare importante pentru cresterea si dezvoltarea nou-nascutului. Potrivit specialistilor, copilul primeste o cantitate cuprinsa intre 40 si 60 de ml de sange nutritiv din placenta, comparativ cu nasterea naturala obisnuita, in care, odata ce cordonul este taiat, nu mai primeste niciun nutrient.

Suplimentul de sange bogat in nutrienti este esential pentru dezvoltarea din primele zile dupa nastere, perioada in care nou-nascutul nu mai pierde din greutate, asa cum se intampla in mod obisnuit, ci continua sa creasca si sa se dezvolte armonios. Datorita concentratiei crescute de fier, suplimentul de sange placentar pare sa protejeze copilul si impotriva riscului de anemie, o afectiune frecventa printre copiii de aceasta varsta.

Se pare ca nasterea Lotus contribuie si la intarirea mai rapida a sistemului imunitar al copilului, care este extrem de vulnerabil la infectii in primele zile dupa nastere. Exista si avantaje de natura estetica, intrucat caderea naturala a cordonului ombilical ajuta si la formarea unui buric ceva mai aspectuos la copil.

Beneficiile par sa fie si de ordin emotional, intrucat nasterea Lotus pare sa favorizeze consolidarea legaturii afective dintre mama si copil. Se considera ca, dupa nasterea lotus, copilul si mama raman intr-un fel de simbioza, alcatuind impreuna un sistem unitar. In plus, parintii care au trecut printr-o astfel de experienta au declarat ca bebelusul tinde sa fie mai linistit si sa planga mai putin.

Care sunt riscurile sau pericolele?

Nasterea Lotus vine la pachet si cu o serie de riscuri sau pericole, subliniate in special de medici neonatologi moderni. Contrar avantajului subliniat de adeptii procedurii, conform caruia copilul este protejat de infectii, medicii sunt de parere ca riscul acestor afectiuni este mai mare in acest tip de nastere.

Riscul de infectii apare din cauza placentei care, atunci cand este tinuta in mediu extern, este predispusa contaminarii cu agenti patogeni. In plus, in contact cu aerul, tesutul tinde sa se tumefieze si sa "moara". Odata ce placenta este contaminata sau in proces de putrefactie, exista riscul ca nou-nascutul sa fie infectat prin sangele placentar pe care-l primeste prin intermediul cordonului ramas atasat.

Exista totodata riscul ca nou-nascutul sa primeasca o cantitate de sange mult prea mare odata prin cordonul ombilical atasat la placenta, ceea ce poate determina formarea unor cheaguri care pot afecta (bloca) functionarea normala a organelor interne.

Nu in ultimul rand, medicii subliniaza ca parintii ar trebui sa tina cont de faptul ca nu exista nicio dovada stintifica care sa ateste asa-zisele beneficii promovate ale acestui tip de nastere. Pentru ca nasterea Lotus sa fie complet lipsita de riscuri, medicii recomanda monitorizarea atenta a bebelusului in tot intervalul in care are atasat cordonul ombilical.

Nasterea Lotus nu este o practica medicala institutionalizata in sistemul medical din Romania. Nu exista nicio maternitate care sa ofere asistenta mamicilor care aleg sa nasca prin aceasta metoda, de aceea, singura cale de a aduce pe lume un copil prin metoda Lotus este acasa, alaturi de o moasa.  

Cunosti mamici care au optat pentru nasterea Lotus? Ti se pare o metoda de nastere benefica pentru bebelus sau, dimpotriva, ti se pare ca il expune unor riscuri crescute? Impartaseste-ne parerile tale, dar si povestile pe care le cunosti despre mamici care au nascut prin aceasta metoda, in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Nastere naturala

Articole recomandate

Citeste si despre