Medicul Mihai Craiu - Diferenta dintre bebelusii nascuti pe cale naturala si cei prin cezariana

/ / Modificat: 2019-05-20
Medicul Mihai Craiu - Diferenta dintre bebelusii nascuti pe cale naturala si cei prin cezariana

Nastere naturala sau cezariana? De frica durerilor, tot mai multe femei aleg sa nasca prin cezariana. Doctorul Mihai Craiu a vorbit pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii, despre avantajele nasterii naturale.

"Cum incepem viata? Cum decurge sarcina si cum venim pe lume reprezinta elemente majore ale traiectoriei pe care vor evolua sanatatea si calitatea vietii noastre. Uneori pare o decizie atat de simpla cand optam pentru cezariana... Cu siguranta nu este asa si cu siguranta nu este doar o decizie care are efect doar asupra mamei," scrie Mihai Craiu.

Diferenta dintre bebelsii nascuti prin nastere naturala si cezariana

"Dovezi actuale confirma ca tendinta de a face cezariana in orice situatie nu este tocmai o alegere bună. De ce? Voi ilustra doar cu aceasta lucrare prezentata la ESPID in urma cu 10 zile. Colonizarea nou nascutului cu microorganisme este diferita la copiii nascuti prin cezariana fata de cei nascuti natural. Iar aceasta diferenta de microbi care vor locui in corpul copilului nostru (asa-numitul microbiom) este responsabila de multe lucruri.

Un studiu urias, facut pe un numar de peste 7 milioane de copii, a aratat ca aceia care sunt nascuti prin cezariana au imunitatea altfel si se imbolnavesc grav (cu spitalizare) mai frecvent decat cei nascuti pe cale naturala," precizeaza medicul.

Ce spun expertii

Concluzia expertilor - cezariana ar trebui sa fie exceptia si sa fie aplicata doar cand nasterea pe cai naturale pune in pericol major sanatatea mamei sau a fatului nenascut.

Si specialistii Organizatiei Mondiale a Sanatatii cer limitarea cezarienelor la 10 - 15% din totalul nasterilor, interventia chirugicala fiind vazuta de acestia strict ca o optiune in caz de urgenta sau atunci cand problemele medicale ale mamei sau ale fatului impun acest lucru.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Cezariana Nastere naturala

Articole recomandate

Citeste si despre