Metoda amenoreei de lactatie. Contraceptia in alaptare

/ / Modificat: 2011-05-24
Metoda amenoreei de lactatie. Contraceptia in alaptare

Amenoreea de lactatie este o metoda naturala de contraceptie bazata pe infertilitatea naturala instalata imediat dupa nastere atunci cand o femeie alapteaza. Este o perioada de amenoree (absenta a menstruatiei) care te protejeaza de sarcina. Afla cat este de sigura si in ce conditii functioneaza!

Cum functioneaza metoda amenoreei de lactatie?

Ea se bazeaza pe infertilitatea fiziologica a femeii de dupa nastere. Atunci cand bebelusul suge la sanul mamei se trimit semnale neuronale catre hipotalamusul mamei care influenteaza nivelul si ritmul secretiei hormonului de gonadotropina. Aceasta influenteaza 2 hormoni esentiali in ovulatie: FSH (hormon de stimulare foliculara) si LH (hormon luteinizat).

Reducerea secretiei de gonadotropina impiedica astfel aparitia ovulatiei, necesara pentru a se obtine o sarcina.


Cat de eficienta este aceasta metoda?

Metoda amenoreei de lactatie este una temporara si poate avea o rata de succes de 98-99.5% doar daca este folosita in anumite conditii bine stabilite:

  • este folosita in special in primele 6 luni dupa nastere (pe masura ce trece timpul dupa cele 6 luni, eficienta scade considerabil); 
  •  in aceste 6 luni bebelusul este alaptat exclusiv la san; 
  • combinarea alaptarii cu biberonul sau introducerea alimentelor solide mai devreme de 6 luni scad eficienta metodei; 
  • alimentarea la san este facuta cat mai des (de cel putin 8-10 ori pe zi dintre care cel putin 1 data si noaptea); 
  • daca alaptezi corect bebelusul; 
  • menstruatia inca nu a revenit in aceste 6 luni; 
  • copilul este mai mic de 6 luni.

Trebuie retinut faptul ca este o metoda contraceptiva care nu protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala.

Ce trebuie sa faca mama pentru a spori eficienta ei?

Este indicat sa alaptezi cat mai repede dupa nastere (chiar in prima ora, daca este posibil).

  • un model de alaptare benefic si care da roade in cazul amenoreei de lactatie este cel "la cerere", adica ori de cate ori cere bebelusul sa manance; insa pentru a fi sigura ca satisfaci necesarul de "supt" ca metoda sa fie eficienta trebuie sa ai in vedere un numar de 10-12 alaptari zilnice in primele saptamani dupa nastere si apoi o frecventa de 8-10 ori pe zi, dintre care cel putin o data noaptea;
  • trebuie sa ai grija ca pauzele dintre mese sa nu fie mai mari de 4 ore pentru a spori eficienta metodei, iar cele din cursul noptii nu mai mari de 6 ore; totusi, nu trebuie sa obligi copilul sa manance daca nu vrea.

In cazul in care nu poti satisface acest model de alaptare roaga medicul sa iti prescrie o alta forma contraceptiva potrivita in alaptare.

Avantaje ale amenoreei de lactatie in contraceptie

Nu costa nimic; foarte eficienta, daca este folosita cum trebuie; poate fi aplicata imediat dupa nastere; este cea mai usor de folosit (nu necesita instructii, anumite reguli sau prescriptii); nu interfereaza in niciun fel cu actul sexual (cum e metoda coitus interruptus); nu are efecte secundare; are efecte benefice asupra mamei si bebelusului.

Dezavantaje ale folosirii amenoreei de lactatie ca metoda contraceptiva


Nu este o optiune pentru femeile care nu alapteaza dupa nastere; respectarea regulilor si a alaptarii integrale pentru ca aceasta sa fie eficienta poate fi greu de respectat; este o metoda temporara, limitata doar la primele 6 luni dupa nastere; nu protejeaza impotriva BTS.

Cand este metoda amenoreei de lactatie contraindicata?

Aproape toate femeile care nasc si alapteaza pot folosi fara probleme aceasta metoda, daca respecta toate masurile necesare. Totusi, exista cateva situatii medicale in cazul carora femeile ar trebui sa ia in considerare o alta metoda contraceptiva:

  • infectii cu transmitere sexuala (in special HIV sau SIDA); 
  • bebelusul se afla in incapacitatea de a se hrani la san din cauza unor boli care ingreuneaza alaptarea (de exemplu, daca se naste cu anumite malformatii congenitale la nivelul cavitatii bucale sau daca este nascut prematur si nu poate fi alaptat imediat dupa nastere) se afla sub tratament medicamentos postpartum bazat pe rezerpina; ergotamina, antimetaboliti, corticosteroizi, cyclosporina etc.).

In astfel de cazuri, ai nevoie de o metoda de protectie suplimentara impotriva unei alte sarcini pentru ca eficienta metodei amenoreei de lactatie este foarte redusa.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alaptare bebelus

Articole recomandate

Citeste si despre