Anticonceptionalele afecteaza fertilitatea?

/ / Modificat: 2017-06-28
Anticonceptionalele afecteaza fertilitatea?

Folosirea indelunga a contraceptivelor orale nu afecteaza in niciun fel ferilitatea, potrivit specialistilor. Mai mult, anticonceptionalele pot reduce riscul unei sarcini ectopice, o problema care poate afecta fertilitatea, si reduc riscul aparitiei mai multor feluri de cancer (ovarian, uterin etc). 

Anticonceptionalele din ziua de azi nu mai duc la infertilitate deoarece contin o doza foarte mica de estrogen (35 mcg. estrogen). Mai mult, pastilele anticonceptionale cresc nivelul fierului, care este foarte important in sarcina.

Un studiu in acest domeniu, facut pe 8,497 de sarcini planuite, a demonstrat ca administratea contraceptivelor orale face mai usoara conceperea unui copil. Cercetatorii au analizat pentru cat timp au luat femeile pastile anticonceptionale si cat de repede au ramas insarcinate.

Majoritatea femeilor (74%) au ramas insarcinate la 6 luni dupa ce au incetat luarea pastilelor contraceptive, 14% dintre ele au ramas insarcinate in 6-12 luni iar restul de 12% in urmatorul an.

Cercetatorii au concluzionat ca administrarea de lunga durata a contraceptivelor este asociata cu micsorarea riscului conceperii intarziate. In alte cuvinte, ai mai sanse sa ramai insarcinata daca ai luat pastile anticonceptionale pentru o perioada lunga de timp. Explicatia acestui fapt vine de la efectul protectiv al pilulei contra unor boli sau complicatii care pot duce la infertiliate sau pot reduce fertilitatea. 

Anticonceptionalele orale pot proteja impotriva:

• Cancerului ovarian si uterin

Endometriozei

• Bolii inflamatorii pelvine

Sarcinii ectopice (extrauterine)

Cand poti sa concepi dupa ce ai oprit administrarea pilulelor

 Unele femei raman insarcinate la cateva ore dupa ce nu au luat pastila, asa ca daca te hotarasti ca vrei sa opresti administrarea anticonceptionalelor dar nu vrei sa ramai inca insarcinata, este bine sa folosesti o alta metoda de protectie.

Unii doctori recomanda totusi sa intrerupi administrarea pilulii anticonceptionale cu doua sau trei luni inainte sa incerci sa concepi un copil deoarece, in afara de faptul ca opresc ovulatia, contraceptivele orale produc si schimbari la nivelul uterului.

Ideea e ca, daca ai ramane insarcinata imediat dupa ce ai incetat sa iei pastilele, embrionul s-ar putea sa nu poata sa se prinda de peretele uterin. Schimbarile la nivelul uterului au nevoie de cateva cicluri menstruale pentru a se corecta, asa ca daca ai ramas insarcinata imediat dupa oprirea administrarii anticonceptionalelor, s-ar putea sa ai un risc mai mare de pierdere a sarcinii.

Alti specialisti sunt de parere ca hormonii continuti de pilulele anticonceptionale iti parasesc organismul odata cu urmatorul ciclu menstrual dupa oprirea administrarii pastilelor, asa ca daca vrei sa concepi poti sa o faci chiar in urmatoarea perioada fertila.

Cu toate acestea, daca astepti trei luni ca sa concepi, in timpul acesta poti sa-ti pregatiesti corpul pentru o sarcina: poti sa iei suplimente de acid folic, poti incepe o rutina de exercitii fizice, te poti lasa de fumat etc. Acest lucru il va ajuta si pe medicul tau sa prezica mai exact data la care ai ramas insarcinata, pentru ca pastilele contraceptive tind sa mascheze problemele de tipul ciclului neregulat.

Daca la trei luni de la intreruperea administrarii pastilei nu ti-a venit inca menstruatia, este cazul sa faci un test de sarcina pentru ca s-ar putea sa fi ramas deja insarcinata. Daca testul este negativ, e bine sa vorbesti cu doctorul tau despre asta  pentru ca s-ar putea sa fie din cauza unei alte probleme de sanatate.

Daca ai ramas totusi insarcinata imediat dupa ce nu ai mai luat pastila, nu te ingrijora prea tare. Nu exista dovezi clare cum ca hormonii ramasi de la pastile ii vor face vreun rau fatului. Administrarea pilulelor anticonceptionale a fost legata, in general, de dezvoltarea alergiilor la copii, dar nu exista dovezi clare care sa ateste acest lucru.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Anticonceptionale Sarcina dupa anticonceptionale Administrare prelungita anticonceptionale

Articole recomandate

Citeste si despre