Poti ramane insarcinata chiar daca iei anticonceptionale?

/ / Modificat: 2019-03-27
Poti ramane insarcinata chiar daca iei anticonceptionale?

Exista sanse considerabile de a ramane insarcinata chiar daca iei anticonceptionale, avertizeaza medicii. Pilulele contraceptive trebuie luate corect pentru a asigura rezultate optime.

O sarcina nedorita in aceste cazuri este, in general, rezultatul erorilor umane. Cu alte cuvinte, daca nu sunt administrate corect, anticonceptionalele isi pierd eficienta.

De asemenea, este posibil ca, in combinatie cu alte medicamente, riscul de sarcina sa nu fie complet exclus. In continuare iti vom spune cum risti sa ramai insarcinata, desi iei anticonceptionale.

Uiti sa iei pilula

Una dintre principalele cauze ale instalarii unei sarcini in aceste cazuri este faptul ca ai uitat sa iei o data pilula. Dupa cum stim, functia acestui medicament este de a inhiba ovulatia cu hormoni sintetici precum progesteron si estrogen. Omiterea dozei corespunzatoare conduce la reducerea cantitatii acestor hormoni, intrerupandu-le astfel functia.

Cand permitem aparitia acestui dezechilibru hormonal, ne expunem la o posibila sarcina. Pentru a evita acest lucru, se recomanda utilizarea unei metode suplimentare de contraceptie pe langa pilula. Cu toate acestea, doar 3% dintre cupluri decid sa foloseasca prezervativul in astfel de cazuri.

Schimbarea orei de administrare

Multe dintre contraceptivele orale necesita luarea unei doze zilnice la aceeasi ora. Anticonceptionalele pe baza de progesteron si estrogen nu pot fi luate decat in orarul indicat.

Daca pilula care contine numai progesteron nu se administreaza la aceeasi ora in fiecare zi, exista riscul ca efectul sau sa se piarda, conducand la un risc de sarcina.

Interactiune medicamentoasa

Avand un aport zilnic si continuu, este posibil ca, in anumite situatii, pilula sa interactioneze cu alte medicamente. Nu exista nicio contraindicatie generala care sa vizeze toate medicamentele, insa unele confera anumite riscuri. Antibioticele, spre exemplu, pot reduce eficacienta contraceptivelor orale.

Consumul de sunatoare

Sunatoarea poate reduce sau anuleaza efectul pilulei contraceptive deoarece accelereaza metabolismul. Cu toate acestea, acest lucru este posibil numai in cazul depasirii cantitatii consumate sau a frecventei de utilizare. De exemplu, dozele de peste 300 mg de trei ori pe zi pot provoca sangerari.

In cazul in care consumi ceaiuri de sunatoare in mod regulat in timp ce iei si anticonceptionale, foloseste si o metoda contraceptiva suplimentara. Recomandarea este facuta de un grup de cercetatori care au identificat un posibil risc de sarcina in aceste conditii.

Alti factori neconfirmati

Desi nu exista confirmari clare ale eficacitatii scazute a pilulei in caz de obezitate. Cu toate acestea, specialistii considera ca riscul nu este exclus cata vreme exista probleme hormonale.

Pe de alta parte, consumul de alcool, chiar daca nu anuleaza eficacitatea pilulei, poate fi un real dusman. Sub influenta alcoolului, poti uita sa iei anticonceptionalele si, mai mult, poti ajunge sa ai raporturi sexuale neprotejate suplimentar.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Anticonceptionale Anticonceptionale sarcina Insarcinata anticonceptionale

Articole recomandate

Citeste si despre