Crioconservarea embrionilor

/ / Modificat: 2012-04-02
Crioconservarea embrionilor

Crioconservarea embrionilor umani se refera la procesul de inghetare si stocare la o temperatura foarte joasa a ovocitelor fecundate artificial, pentru a putea fi reutilizate in acelasi stadiu functional dupa un anumit timp. Embrionii isi pastreaza viabilitatea datorita azotului lichid in care sunt depozitati, la -196 grade Celsius. Orice fel de tesut viu poate sa fie crioconservat pe intervale temporale foarte lungi, ca apoi sa functioneze normal.

Multi ani de-a randul, procesul crioconservarii embrionilor a fost folosit cu succes in asistarea reproducerii diverselor specii de animale. Abilitatea de a pastra intr-un mediu sigur embrioni de calitate permite transferul ovulelor fecundate proaspete intr-un ciclu de reproducere, pastrand posibilitatea unei a doua sanse de a purta o sarcina in viitor prin implantarea embrionilor viabili conservati.

Cand se produce crioconservarea embrionilor?

Imediat dupa ce un cuplu alege o metoda de reproducere umana asistata, femeia urmeaza un tratament de stimulare a producerii de ovule, pentru a fi colectate la momentul potrivit de medicul specialist. Procedura este foarte putin invaziva si se efectueaza in sala de operatie, cu ajutorul unei sonde transvaginale.

Medicul aspira ovocitele si le selecteaza apoi pe cele apte de a fi fecundate de spermatozoizii partenerului, "in eprubeta". Acest mecanism descrie formarea de embrioni umani prin fertilizare in vitro, care sunt implantati dupa 48-72 de ore de la formare in corpul viitoarei mamici.

In prima etapa, uterul mamei gazduieste 2-3 embrioni, in functie de riscurile la care este expusa (varsta, starea de sanatate etc). In situatia in care s-a reusit fecundarea in vitro a mai multor embrioni, acestia sunt crioconservati in azot lichid, in cazul esecului gestational sau pentru a fi folositi in obtinerea unei noi sarcini. Ovocitele fecundate sunt pastrate chiar daca femeia ramane insarcinata de la prima incercare.

Cum se realizeaza crioconservarea embrionilor?

Crioconservarea embrionilor umani se realizeaza intr-o maniera similara cu cea a spermei, in recipiente speciale cu azot lichid. Inghetarea lor se face treptat, pana la expunerea temperaturii finale, astfel incat proprietatile celulelor sa ramana intacte.

Embrionii umani pot fi crioconservati din prima zi a formarii lor pana in cea de-a cincea, cand inca se afla in stadiul de blastocist. Intr-o eprubeta subtire si lunga numita "stick", asemanatoare unui pai, sunt depozitati aproximativ 3-4 embrioni. Eprubetele sunt introduse apoi intr-un rezervor cu azot lichid, la -198 grade Celsius.

In momentul trasferului de embrioni, readucerea lor la temperatura normala a corpului poarta cu sine un risc de deteriorare a 20% dintre specimene.

Care sunt conditiile de crioconservare a embrionilor?

Partenerii de viata care aleg crioconservarea embrionilor trebuie sa isi dea acordul scris pentru derularea procedurii, dupa ce medicul specialist le ofera toate informatiile despre proces si implicatiile sale.

Din punct de vedere legal, embrionii pot fi crioconservati timp de maximum 5 ani. Dupa acest termen, daca nu au fost implantati in uterul femeii cu drepturi depline asupra lor, sunt folositi in scopuri de cercetare sau sunt distrusi.

In Romania, exista mai multe unitati de crioconservare a embrionilor umani si a spermei, mai exact clinici particulare cu laboratoare de reproducere umana asistata si banci de stocare, in Bucuresti, Cluj-Napoca si Timisoara.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Crioconservare embrioni Fertilizare in vitro

Articole recomandate

Citeste si despre