Ce ai fi vrut sa stii despre infertilitate

/ / Modificat: 2011-12-08
Ce ai fi vrut sa stii despre infertilitate

Pana sa te confrunti cu infertilitatea, iti dadeai seama cam ce presupune ea, in mare, si cam care sunt consecintele ei asupra ta, a relatiei tale si familiei. Dar nimic nu se compara cu experienta traita odata cu diagnosticul de infertilitate. Sunt o multime de lucruri pe care nu ti le imaginai si pe care ai fi vrut ca cineva sa ti le spuna.

Se va da vina pe cineva


Chiar daca te-ai documentat si ai aflat ca nu este nimeni de vina pentru faptul ca unul din voi nu poate concepe copii, in momentul in care te confrunti cu aceasta situatie, uiti tot ce ai citit pana atunci.

Cel dintre voi care este sanatos va invinovati partenerul pentru acest diagnostic, fie ca vrea, fie ca nu. Chiar daca nu spune, o va face, iar sentimentul este coplesitor. In astfel de cazuri este bine sa discutati cu un psiholog pentru a intelege mai bine experienta prin care treceti.

doctor_cuplu_infertilitate

Foto: infertilitynaturaltreatment.com

Testele si tratamentele sunt prea lungi si costisitoare


Poate trece si 1 sau 2 ani pana cand sa ajungi sa termini un tratament de infertilitate sau sa apelezi la tehnici de reproducere umana asistata. Rabdarea este unul dintre lucrurile care-ti lipsesc in momentul in care vrei cu tot dinadinsul un bebe, insa trebuie sa te inarmezi cu ea, pentru ca drumul pana la a tine un bebe in brate poate fi lung.

Si banii vor fi o problema. Te astepti la o anumita suma si iti dai seama pe urma ca suma pe care o presupun anumite tratamente este mai mare, ceea ce poate pune o alta presiune pe umerii vostri.

Infertilitatea te copleseste, oboseste si iti invadeaza viata


Stiai ca nu este usor sa infrunti infertilitatea, dar nu credeai ca iti va invada viata. Nu te mai concentrezi, esti epuizata de la atatea informatii, teste, tratamente si nu poti face nimic fara sa te gandesti la aceasta problema.

Este important sa inveti sa te controlezi si sa reusesti sa ai o viata armonioasa, care sa se desfasoare normal. Cere ajutor psihologic, daca este nevoie!

infertilitatea_in_cuplu

Cel mai bun tratament e cel pe care il alegi tu


Atat medicii, cat si persoanele din jurul tau, iti vor oferi o multime de sugestii, sfaturi si optiuni pe care sa le iei in considerare. Nu te lua dupa nimeni si nu incerca sa adopti solutia cuiva din jurul tau. Decide impreuna cu partenerul tau asupra metodei care vi se potriveste - adoptie, reproducere umana asistata, mama surogat etc.

Multe cupluri care au trecut prin aceasta experienta au declarat ca ar fi preferat sa mearga pe mana lor in ceea ce priveste tratamentul de fertilitate si nu pe decizia celor din jur.

Vei fi invadata de sfaturi si sugestii


Oricine care te cunoaste, catusi de putin, va avea o parere legata de problema de care suferi sau de sansele de a avea copii si metodele potrivite pentru asta. Asteapta-te sa se intample acest lucru si inarmeaza-te cu rabdare, pentru a evita stresul de atunci.

Vei plange destul de mult


Lacrimile sunt o forma de descarcare importanta si nu trebuie inhibate sau refulate. Nu incerca sa te dai puternica atunci cand nu esti sau sa consideri plansul o forma de slabiciune. Varsarea lacrimilor iti poate face mult bine si te ajuta sa te mai eliberezi de povara gandurilor si greutatilor prin care treci.

Infertilitatea apropie familia si intareste relatia de cuplu


Chiar daca toata lumea se asteapta ca un cuplu sa se certe sau sa se desparta dupa o asemenea veste, realitatea este ca infertilitatea poate scoate la iveala sentimente puternice si resurse care apropie foarte mult persoanele direct implicate, dar si apropiatii lor.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Infertilitate Tratamente infertilitate Teste infertilitate Infertilitate cuplu

Articole recomandate

Citeste si despre