Alimentatia vegana si raw pentru copii

/ / Modificat: 2014-09-26
Alimentatia vegana si raw pentru copii

Alimentatia raw si cea vegana sunt doua regimuri alimentare care fac furori in epoca moderna in randul parintilor dornici sa-si creasca copiii cat mai sanatos. Ambele tipuri de alimentatie sunt recunoscute pentru beneficiile numeroase pe care le aduc sanatatii: previn obezitatea, bolile de inima, diabetul, cancerul etc.

Descopera daca sunt aceste regimuri sunt adecvate pentru un copil aflat in proces de crestere, in conditiile in care sunt criticate pentru numeroasele carente sau deficiente nutritionale pe care le provoaca din cauza restrictiilor severe pe care le impun!

Alimentatia vegana la copii

Alimentatia vegana este diferita de vegetarianism. Spre deosebire de acesta din urma, veganismul exclude orice aliment sau produs de origine animala din meniu (inclusiv mierea), fiind un regim in totalitate vegetal. Exista parinti care aleg sa-si treaca copiii pe o dieta vegana inca de la inceputul diversificarii alimentatiei, ceea ce inseamna ca, incepand cu varsta de 5-6 luni, respectivii copii nu consuma deloc lactate de origine animala, oua si niciun fel de carne (nici macar peste).

Pentru multi parinti si nutritionisti, este o perspectiva sumbra asupra dezvoltarii lor, in conditiile in care se cunosc beneficiile atat de importante ale iaurtului, laptelui, carnii sau oualor in cresterea lor. Pe de alta parte, adeptii regimului vegan sustin ca toate pierderile nutritionale cauzate de eliminarea acestora pot fi compensate cu substituenti de origine vegetala.  

Probleme si pericole frecvente ale dietei vegane la copii

Carentele minerale si vitaminice

Helen Wilcock, membru al British Dietetic Association, explica riscurile, dar si solutiile pe care parintii trebuie sa le aiba in vedere atunci cand aleg sa-si creasca micutii cu un regim vegan. Specialistul sustine ca parintii trebuie sa se informeze foarte bine cu privire la acest regim, inainte de a lua o decizie, intrucat veganismul creste riscul unor deficiente nutritionale importante: vitamina D, calciu, fier, vitamina B12.

Sanatatea copiilor vegani trebuie monitorizata constant, iar deficientele compensate prin intermediul suplimentelor alimentare, acolo unde este cazul.  

Deficitul de proteine, principala problema

Daca avitaminozele pot fi tinute in frau cu ajutorul suplimentelor, nu acelasi lucru se poate spune si despre deficitul proteinic pe care-l determina frecvent dieta vegana. Copilul care mananca peste si carne isi procura usor toti aminoacizii de care are nevoie organismul. Insa daca se bazeaza doar pe leguminoase pentru aportul de proteine, risca sa furnizeze organismului doar o parte dintre aminoacizi, ceea ce inseamna ca restul trebuie sa fie compensat si de alte surse vegetale, sustine Wilcock. Este una dintre problemele pe care foarte putini parinti le constientizeaza in cresterea copiilor vegani.

Lipsa de energie si vitalitate

Desi este 100% naturala si bogata in nutrienti esentiali pentru sanatatea, nutritionistiul sustine ca dieta vegana nu ofera foarte multe alimente cu densitate la fel de energetica precum cea carnivora. Acest lucru inseamna ca parintii trebuie sa mareasca aportul caloric oferit zilnic copiilor, pentru a le furniza nutrientii necesari pentru energie si vitalitate. Insa aici apare dificultatea, sustine Wilcock, intrucat inseamna ca micutii trebuie sa consume portii mari de mancare, ceea ce nu pot face la varste mici.

Nutritionistul vine si cu o solutie pentru suplimentarea caloriilor. Recomanda parintilor sa adauge mai multe uleiuri in mancare si sa le ofere copiilor mai multe gustari pe baza de fructe oleaginoase. Nu este imposibil sa cresti un copil cu un regim vegan, insa este nevoie de mai multa atentie, efort, cheltuieli si o monitorizare atenta a starii lui de sanatate. Cu o informare complexa si completa asupra a tot ce presupune acest regim si sub indrumarea unui specialist, dieta vegana poate deveni o optiune alimentara sanatoasa si echilibrata pentru cei mici.  

Alimentatia raw la copii

Veganismul si alimentatia raw sunt foarte asemanatoare, ambele fiind concentrate pe consumul exclusiv al alimentelor vegetale. Singura diferenta o face modul de preparare a alimentelor. In timp ce veganismul permite procesarea termica usoara a alimentelor, regimul raw se bazeaza pe consumul crud al acestora (hrana "vie").

Alimentatia raw ridica aceleasi probleme nutritionale in cresterea si dezvoltarea copilului precum veganismul. Specialistii se impart in doua categorii cand vine vorba de cresterea unui copil cu hrana "vie". O parte militeaza vehement impotriva acestui trend pe baza faptului ca, la varste mici, copiii au nevoie de o dieta variata si bogata in toate categoriile alimentare pentru a creste puternici si sanatosi. Cealalta parte sustine ca alimentatia raw poate fi o optiune sanatoasa si benefica pentru copil atat timp cat sunt luate in calcul si prevenite toate riscurile.

Starea de sanatate a copiilor crescuti cu alimente raw trebuie monitorizata constant. Acestia trebuie supusi mai des analizelor si testelor pentru monitorizarea valorilor nutrientilor din organism, intrucat regimul creste riscul multor tipuri de carente si deficiente nutritionale (calciu, acid folic, vitamina D, B 12 etc.). De asemenea, la fel ca si in cazul veganismului, proteinele sunt principala problema nutritionala care apare in acest tip de dieta si asupra careia parintii trebuie sa fie atenti.

Insa una dintre problemele noi care apar in dieta raw fata de veganism este legata de absorbtia incompleta a nutrientilor in organismul copiilor, care este influentata, de multe ori, de modul de gatire a alimentelor. Consumate in stare naturala, nepreparate termic, alimentele vegetale furnizeaza organismului fibre care nu pot fi descompuse in organism si care impiedica absorbtia nutrientilor in corp. Prin procesul de gatire, fibrele din foarte multe tipuri de vegetale sunt mai usor de descompus. In cazul hranirii cu alimente crudivore, apare riscul anemiei, rahitismului etc.

Regimul vegetal crudivor predispune copilul si la numeroase infectii. Exista alimente vegetale contaminate cu germeni care sunt distrusi doar prin preparare termica. Ingerati in corp prin hrana "vie", exista riscul aparitiei numeroaselor infectii digestive si nu numai.

Ce parere ai despre cresterea copiilor cu alimentatie vegana sau raw? Care ti se pare cel mai potrivit tip de alimentatie pentru un copil in crestere? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alimentatie copii

Articole recomandate

Citeste si despre