Jocul la copilul de 1-2 ani

/ / Modificat: 2012-11-06
Jocul la copilul de 1-2 ani

La 1-2 ani, jocul este esential pentru dezvoltarea abilitatilor fizice, emotionale, sociale, dar si intelectuale ale copilului. In decursul celui de-al doilea an de viata se face tranzitia de la bebelus la copil mic, care aduce la pachet o multime de aptitudini noi si dorinta celui mic de joaca si de explorare a mediului inconjurator. Prin joc si joaca, are ocazia sa invete o multime de lucruri noi, pe care nu le-ar putea intelege la fel de bine prin alte mijloace.

Jocul si dezvoltarea copilului de 1-2 ani

Intre 1 si 2 ani, jocul copilului sufera cateva modificari importante fata de etapa de bebelus. Dezvoltarea si cresterea lui se fac intr-un ritm alert si incepe sa dobandeasca din ce in ce mai multe abilitati motrice si intelectuale. Jocurile vor trebui adaptate in functie de noile aptitudini de care da dovada copilul, pentru a-l ajuta sa se dezvolte armonios si sa dobandeasca noi abilitati.

Coordonarea maini-ochi incepe sa se imbunatateasca, stapaneste mai bine miscarile mainilor si picioarelor, isi antreneaza privirea si este dornic sa imite comportamentul celorlalti, precum si sa exploreze mediul inconjurator. Curiozitatea este fireasca la aceasta varsta si il va determina sa se aventureze in tot felul de activitati si comportamente, care pot fi modelate, cu ajutorul tau, prin joc si joaca.

Cum alegi jocurile pentru copilul de 1-2 ani si ce rol au?

Toate abilitatile enumerate mai sus reprezinta repere importante in alegerea celor mai potrivite jocuri pentru varsta lui.

Copilul cunoaste o dezvoltare fizica rapida la 1-2 anisori. Invata sa mearga din ce in ce mai bine, sa alerge usor si sa capete independenta in miscari. Va fi dornic sa manipuleze obiectele din jur si sa traga de ele, de aceea este indicat sa te orientezi, in primul rand, spre jocuri de tras, impins sau manipulat.

Jocurile de constructie reprezinta o idee buna pentru aceasta varsta, deoarece ii tin manutele ocupate, dar ii dezvolta in acelasi timp si atentia si concentrarea.

Jocurile de impins si tras il stimuleaza sa faca miscare, sa-si dezvolte musculatura si motricitatea fina. La aceasta varsta, copilul reuseste sa inteleaga cateva dintre functiile unor obiecte si va incerca sa le puna in valoare, analizand si manipuland obiectele din jur, incercand sa le puna unele peste altele (jocuri de construit) sau sa le ataseze intre ele (puzzle-uri etc.).

Spre implinirea varstei de 2 anisori, copilul tau capata din ce in ce mai multa stabilitate si echilibru in mers si este capabil sa loveasca mingea cu piciorul. Si pana atunci se poate juca cu mingea si o poate impinge si manipula, insa lovirea ei cu piciorul apare dupa implinirea varstei de 1 an, 1 an si jumatate.

Tot la 1-2 anisori, copilul este capabil sa distinga forme si culori si sa se aventureze in cateva jocuri simple de sortare. Cumpara-i jucarii colorate, in diferite forme si marimi si incurajeaza-l sa le sorteze, aratandu-i initial tu cum se face. Astfel de jocuri contribuie la dezvoltarea spiritului de observatie si a dexteritatii copilului.

Nu uita ca cel mic este la varsta in care va incerca sa te imite in tot ceea ce faci. De aceea, este foarte important sa te joci cu el cat poti de des. In felul acesta, ii poti arata cum functioneaza unele jucarii, iar el va fi foarte dornic sa te imite si sa faca acelasi lucru cu ele, dezvoltandu-si diverse abilitati.

Papusile si jucariile de plus sunt alte jucarii recomandate pentru copilul mic si au un rol educativ in dezvoltarea lui.

Primele jocuri de rol apar firesc in dezvoltarea copilului atunci cand ii imita pe parinti, dar si cand se joaca cu papusile de plus. Rolul acestora este sa il invete modele de comportament, abilitati sociale si sa invete cunostinte noi.

Joaca este unul dintre cele mai puternice instrumente de invatare la aceasta varsta si are cel mai important rol in dezvoltarea unor abilitati esentiale pentru copil, precum si pentru stimularea imaginatiei, creativitatii si intelectului copilului.

Copilul tau ce fel de jocuri prefera la aceaasta varsta? Ce rol crezi ca are jocul in dezvoltarea lui? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Joc copii Jocuri copii Joaca copii

Articole recomandate

Citeste si despre