Copilul la 1 an si 11 luni

/ / Modificat: 2014-10-14
Copilul la 1 an si 11 luni

Copilul la 23 luni (1 an si 11 luni) poate deja sa fredoneze cantecele simple, sa recunoasca personajele preferate si sa deseneze linii drepte sau cercuri, asa ca este un prilej bun de a-i dezvolta simtul artistic.

La acesta varsta, acumularea de informatii este foarte usoara pentru el si, pentru a-l ajuta, ii poti canta cantecele simple, il poti invata anumite parti ale corpului pe care sa le recunoasca si, cel mai important, ii poti citi povesti cu ilustratii.

Mai este putin pana la ce-a de-a doua aniversare a copilului tau asa ca poti incepe deja sa planuiesti petrecerea, insa trebuie sa ai in vedere ca un copil de 2 ani va fi incantat sa fie in centrul atentiei, insa poate fi usor coplesit de prea multa lume. Asadar este bine ca petrecerea sa fie una restransa.

La varsta de 1 an si 11 luni (23 luni), copilul tau este mai impunator ca niciodata, iar accesele de furie reprezinta modul principal prin care isi exprima preferintele sau iti testeaza limitele. Este momentul in care constientizezi ca a crescut maricel si ca nu mai are nevoie de foarte mult ajutor din partea ta la hranit, mers si nici nu mai este necesar sa ii decodezi nevoile si dorintele, deoarece ti le transmite direct, prin intermediul cuvintelor si gesturilor. Descopera toate achizitiile si progresele pe care le inregistreaza copilul in apropierea varstei de 2 anisori!  

Dezvoltarea fizica a copilului la 1 an si 11 luni

Mai este doar o luna pana cand cel mic implineste 2 anisori si deja masoara jumatate din inaltimea pe care o va avea la varsta de adult. Dezvoltarea fizica avansata ii permite sa se aventureze intr-o multime de miscari fizice complexe. La aceasta varsta, copilul stapaneste foarte bine mersul si incepe sa "cocheteze" din plin cu alergatul si urcatul sau coboratul treptelor.

Urca treptele cu un picior, dar imediat il aduce si pe celelalt langa el, inainte de a face urmatorul pas. La coborare, intampina mai multe dificultati decat s-ar astepta si nu reuseste sa o faca cu fata catre trepte, ci tot cu spatele, aplecandu-se in genunchi si sprijinindu-se cu manutele de trepte. Chiar daca isi da silinta sa urce si coboare singur trepte, nu este indicat inca sa il lasi singur, ci sa il supraveghezi atent in astfel de tentative marete de a-si testa abilitatile fizice.

Fii aproape de el, pentru a-l sustine sau prinde atunci cand se dezechilibreaza, prevenind astfel accidentele neplacute. Mersul cracanat este o alta particularitate din dezvoltarea fizica care te-ar putea ingrijora, insa nu ai niciun motiv intemeiat pentru a o face. Specialistii sustin ca abia in jurul varstei de 2 ani si jumatate, pozitia picioarelor va incepe sa capete aspect normal, insa acest lucru se poate intampla chiar si la varsta de 7 anisori, fara probleme.  

Comunicarea copilului la 1 an si 11 luni

copil-joaca

Cu fiecare zi care trece, prichindelul tau descopera abilitati noi de vorbire. Cuvinte noi ii ies din gurita si isi dezvolta constant vocabularul. In aceasta etapa a copilariei, vocabularul lui include in jur de 20 de cuvinte pe care le poate pronunta clar si corect, dar mai incearca si altele noi, care nu sunt usor de inteles, dar pe care le exerseaza constant. Corecteaza-l si arata-i cum sa le pronunte corect.

Este important sa aiba un model de la care sa invete, iar tu esti cea mai potrivita in acest rol. Copilul reuseste sa formeze propozitii scurte si chiar sa fredoneze cantecele. Cantatul reprezinta un progres remarcabil in dezvoltarea prichindelului si o reusita demna de toata lauda ta. Expunerea la muzica, citit, audiobookuri, dar si dialogurile frecvente pe care le ai cu el ii ofera oportunitatea de a invata constant cuvinte noi si de a forma propozitii.

La aceasta varsta, transmiterea nevoilor si dorintelor nu mai reprezinta o problema de comunicare pentru cel mic. Poate transmite verbal ca ii este foame, sete, ca vrea jucaria sau ca vrea afara. Nu mai este nevoie sa decodezi nevoile lui din comportament, deoarece este apt sa ti le transmita prin intermediul cuvintelor insotite de gesturi edificatoare - indicandu-ti cu degetul, indreptandu-si privirea spre lucrurile pe care le vrea etc.

Somnul copilului la 1 an si 11 luni

Somnul copilului de 23 de luni aduna, in continuare, in jur de 13 ore pe zi, cele mai multe dintre ele - 11-12 ore - desfasurandu-se pe timpul noptii. Mai doarme o singura data in timpul zilei, dupa-amiaza, insa nu mai mult de 1 ora. Abia ce te bucurai, dupa ce a implinit un anisor, ca doarme toata noaptea, fara intrerupere, ca obiceiul trezitului nocturn incepe sa se reia chiar in apropiere de varsta de 2 ani.

Este destul de comun ca un copil mic, de 2 anisori, sa se trezeasca pe timpul noptii si sa vina in camera parintilor, pentru a se cuibari intre ei. Trezirile sunt cauzate, in general, de cosmaruri, dar pot exista si alti factori care-i pot perturba somnul nocturn - o durere, frica de intuneric, senzatia de sete, enurezisul (face pipi pe el) etc.

Este indicat sa afli care sunt cauzele pentru care se trezeste noaptea, chestionandu-l chiar in momentul respectiv. Intreaba-l cu blandete de ce s-a trezit, daca il deranjeaza ceva si afla cine este "vinovatul" care-l pune pe Mos Ene pe fuga in miez de noapte. Daca este vorba de teama de intuneric sau de cosmaruri, este indicat sa fii alaturi de el, sa il strangi in brate, sa il saruti pe frunte si sa il asiguri ca nimic rau nu i se poate intampla, deoarece esti acolo, langa el.

Nu incerca sa ii ignori sentimentele si temerile si sa ii spui ca este doar in imaginatia lui. Pentru el, aceste trairi sunt foarte reale si este important sa ii arati ca il crezi si ca ii accepti aceste sentimente.

Articole si informatii utile despre copilul de 23 luni (1 an si 11 luni)

Obezitatea infantila

6 greseli frecvente in folosirea scaunului de masina pentru copil

Importanta jucariilor in dezvoltarea copilului

Antibiograma la copii

Nanismul la copii, cum il recunosti?

Ratia alimentara

Jocuri pentru copii intre 1 si 2 ani

Alimentatia copilului la 1 an si 11 luni

Copilul mananca deja singur, cu lingurita, si bea apa cu canuta, fara probleme. Este important sa fie asezat intotdeauna la masa, impreuna cu adultii. Formeaza-i bunele maniere la masa inca de mic si obisnuieste-l sa manance doar in bucatarie, nu la televizor sau in camera lui. Chiar daca dezvoltarea motrica este destul de avansata si ii permite sa stea fara probleme pe scaun, in fundulet, este indicat ca in timp ce mananca, sa il lasi sa stea in continuare in scaunul special pentru masa.

Nevoile nutritionale difera de la un copil la altul, la aceasta varsta. Poti constata ca apetitul alimentar al celui mic variaza, insa este si normal sa fie asa, cat timp este in crestere. Cere intotdeauna sfatul medicului cu privire la aportul caloric zilnic recomandat pentru el si asupra alimentelor care nu trebuie sa lipseasca din meniul lui. Pediatrul ii va recomanda exact alimentele de care are nevoie organismul lui, in functie de starea de sanatate si parametri de crestere de la ultima verificare.

Rabdarea copilului la masa este destul de limitata la aceasta varsta, de aceea, nu este recomandat sa o prelungesti prea mult timp. Daca masa dureaza mai mult de 20-30 de minute, toleranta scazuta la a sta intr-un singur loc prea mult timp il va face sa devina agitat, sa planga si sa tipe necontrolat.  

Cu ce achizitii noi te-a surprins copilul cand a implinit 1 an si 11 luni? Povesteste-ne experienta ta in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Petreceri copii Carti pentru copii Cantecele copii Dezvoltare fizica copii Somn copii Alimentatie copii Comunicare copii

Articole recomandate

Citeste si despre