7 moduri de a calma copilul atunci cand are cosmaruri

/ / Modificat: 2016-08-02
7 moduri de a calma copilul atunci cand are cosmaruri

Doar ce te-ai obisnuit cu somnul lin si neintrerupt al copilului tau dupa ce ai trecut prin lunile de chin in care se trezea in fiecare noapte si lucrurile par sa o ia de la capat. In jurul varstei de 3 ani, copiii incep sa viseze si nu de putine ori au parte de cosmaruri care ii sperie si ii trezesc tocmai cand somnul tau e mai dulce.

La aceasta varsta, pe copii incepe sa-i inspaimante lumea exterioara si nu de putine ori fac legatura intre lucrurile despre care doar aud si propria viata. Aceste temeri se reflecta cu precadere in timpul somnului, cand monstrii, animalele fioroase sau hotii si delincventii isi fac aparitia in cele mai inspaimantatoare vise ale lor.

Ca parinte, tot ce iti doresti in astfel de momente este sa-ti linistesti copilul, sa-l ajuti sa-si invinga temerile si sa-si dirijeze imaginatia intr-o directie mai putin agresiva.

Iata, asadar, cateva trucuri care te vor ajuta sa-l calmezi atunci cand are cosmaruri!

Aprinde lumina

Cei mai multi copii se linistesc imediat dupa ce se trezesc daca vad lucrurile cunoscute din jurul lor. Zona de confort a unui copil include si camera lui. Pentru a-l ajuta sa constientizeze ca se afla acolo, lasa aprinsa o lumina de veghe, slaba in intensitate, dar care sa-i fie de folos in a-si da rapid seama de locul in care se afla.

Vorbeste cu el

Empatizeaza cu el si vorbeste-i despre asta. Explica-i ca toata lumea are cosmaruri din cand in cand si ca se poate linisti, de vreme ce s-a trezit si si-a dat seama ca a fost doar un vis. Nu il tachina pentru temerile lui si intelege ca acestea sunt cat se poate de reale pentru el. Eventual vorbeste-i de ale tale si arata-i ca il intelegi si ca nu este singurul caruia i se intampla.

Informeaza-te

Citeste tot ce-ti pica in mana cu privire la psihologia copiilor si la felul lor de a intelege lucrurile. Astfel iti va fi mai usor sa intelegi de ce are cosmaruri si in ce fel face legatura intre realitate si ceea ce viseaza.

Explica-i si lui, pe masura ce intelegi tu. Este foarte important pentru copii sa stie ca nu sunt singurii care se tem, sa nu fie luati in deradere pentru sentimentele si emotiile pe care le manifesta si sa integeaga cum functioneaza creierul lor atunci cand subconstientul devine mai pregnant decat constientul.

Transforma-i jucaria preferata intr-un erou

Aproape toti copiii au o jucarie preferata. Ursuletul lui de plus are acum sansa de a deveni supererou si de a-l salva din orice situatie infricosatoare pe care si-o imagineaza. Daca nu are o astfel de jucarie, poti transforma in armura patura cu care il invelesti sau perna pe care doarme, important este sa il faci sa se simta protejat si sa-i gasesti un aliat de nadejde care este mereu langa el in timpul somnului.

Ajuta-l sa vorbeasca despre asta

Incurajeaza-l sa isi exprime sentimentele si temerile. Lasa-l sa vorbeasca despre asta sau chiar sa scrie, daca a invatat asta deja. Exprimarea emotiilor ii ajuta pe copii sa le inteleaga mai bine si sa le gestioneze asa cum isi doresc. In acest fel, ei se elibereaza si reusesc sa vada lucrurile mai clar, respectiv sa delimiteze imaginatia de viata reala in care nu exista monstri, fantome si alte creaturi fioroase.

Fa-l sa se relaxeze inainte de culcare

Asigura-te ca adoarme in fiecare seara linistit, oferindu-i cateva clipe de relaxare inainte sa se duca in pat. Exercitiile de respiratie ajuta foarte mult, asa ca va puteti face un ritual din a face putina yoga inainte de culcare. In acest fel, va veti bucura si de timpul pe care il petreceti impreuna dar si de beneficiile linistitoare ale respiratiei adanci.

Limiteaza-i accesul la tehnologie inainte de somn

Opreste televizorul, tableta si telefonul cu ceva timp inainte sa dormiti. Jocurile video si filmele violente cu siguranta nu l-ar ajuta sa se relaxeze, asa ca ar fi mai bine sa eviti orice fel de tehnologie care l-ar putea expune la scene agresive.

Citeste-i in schimb povesti cu final fericit sau vorbeste-i despre lucrurile frumoase pe care le-ati facut sau le veti face impreuna.

Tu la ce trucuri ai apelat sa iti calmezi copilul atunci cand are cosmaruri?Spune-ne opiniile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Cosmaruri copii Cauze cosmaruri copii

Articole recomandate

Citeste si despre