Spune-mi ce fel de parinte esti ca sa-ti spun ce copil cresti!

/ / Modificat: 2010-04-12
Spune-mi ce fel de parinte esti ca sa-ti spun ce copil cresti!





 

Laura Ivan, psiholog Fundatia Sensiblu

In folclorul autohton exista zicala: "Aschia nu sare departe de trunchi!" care vorbeste, in cuvinte simple, despre un adevar profund si cu implicatii mult mai numeroase decat pare la prima vedere.

Parintii sunt primii modelatori, dar si primele modele ale copiilor si prin aceasta au un rol covarsitor in formarea personalitatii micutului lor inca din primele momente ale vietii. Cu siguranta, fiecare parinte isi doreste sa fie un model pozitiv pentru copilul sau, sa il indrume catre insusirea unor modele dezirabile de comportamente, catre formarea unor atitudini pozitive fata de sine si fata de ceilalti oameni.

Ne straduim zi de zi sa transmitem copilului valori si norme de comportament, informatii si explicatii despre lumea inconjuratoare.

Stiai insa ca cea mai mare parte a comportamentului nostru se realizeaza inafara controlului voluntar?

Imagineaza-ti un canal care leaga universul copilului de universul fiecaruia dintre parintii sai. Prin acest canal circula toate informatiile si mesajele de la parinte la copil si invers, atat cele pe care le transmitem copilului in mod voit, dar si cele involuntare, inconstiente, de care nu ne dam seama si care sunt cele mai numeroase.

Tonalitati si inflexiuni ale vocii, gesturi, grimase, incruntarea spancenelor, mesaje ambivalente, emotii, ritmul respiratiei - toate ne insotesc si ne coloreaza mesajele verbale si actiunile si ne exprima adevaratele sentimente si intentii mult mai bine decat o pot face cuvintele.

Copilul simte tot, invata tot

Bebelusul si copilul mic au o capacitate uluitoare de asimilare si invatare. Am putea spune ca toate experientele copilului din primii sai ani de viata (si nu numai) sunt experiente de invatare. Ei preiau orice fel de informatii din mediul inconjurator si, in special, de la parinti ca persoane de atasament, care le ofera ingrijirea si suportul emotional primar.

Inca inainte de a se naste, pe parcursul celor 9 luni petrecute in burtica mamei, fatul invata o multime de lucruri, de la ritmul respiratiei mamei, tonalitatea vocii parintilor, pana la melodiile pe care le asculta frecvent sau interactiunile cu parintii sai prin lovituri cu manutele si piciorusele.

Mai mult decat atat, el simte si traieste la unison cu mama lui toate emotiile si starile prin care trece aceasta, fapt care se continua si dupa nastere. Bebelusul si copilul mic simt, reactioneaza la si exprima starile emotionale ale parintilor, atmosfera din familie, linistea, armonia si veselia sau dimpotriva tensiunile, neintelegerile.

Pe masura ce copilul creste, parintii devin niste repere - la inceput exterioare, ulterior interiorizate - la care se raporteaza, de la care invata prin imitatie, prin intrebari si raspunsuri, prin observare si modelare activa.

Ce sa faci ca sa fii un model pozitiv pentru copilul tau?

• Vorbeste-i cat mai mult si cat mai variat, povesteste-i despre tot ce se intampla in jurul sau, despre ce faci tu sau despre ce faci tu cu el si astfel il ajuti sa-si dezvolte limbajul si comunicarea.

• Ofera-i exemple si demonstratii practice, spune-i ce astepti de la el si incurajeaza-l permanent pentru a-si forma deprinderile de buna conduita, deprinderile de igiena, abilitatile practice.

• Invata-l sa-si gestioneze starile emotionale negative, sa-si exprime adecvat furia, tristetea, nemultumirile prin modul in care abordezi tu insuti conflictele si disputele in familie.

• Intretine-ti relatiile cu prietenele sau prietenii, fa-ti noi cunostinte, interactioneaza cu ceilalti parinti si copii din parc pentru a-l invata sa fie deschis, sociabil si comunicativ.

• Plimba-te cat mai des cu el pentru a-i deschide interesul pentru plimbari si natura, fa sport pentru a prinde si el gustul pentru miscare, citeste-i povesti si poezii pentru ca el, la randul sau, sa iubeasca lectura.

• Spune intotdeauna adevarul si respecta-ti promisiunile ca sa poata invata ce inseamna onestitatea, respectul, cinstea.

Acestea sunt numai cateva aspecte in care, fie ca suntem constienti sau nu, devenim exemple pentru copiii nostri, puncte de plecare si uneori linii directoare pentru ceea ce va fi mai tarziu personalitatea unui adult.

In oglinda

Asa cum parintele este o oglinda in care copilul invata sa se recunoasca pe sine si sa se construiasca treptat ca individualitate, la fel si copilul devine o oglinda in care parintele se poate privi pe sine. Si nu intotdeauna ceea ce vede ii este pe plac!

Adeseori bebelusii foarte agitati, care plang mult, care refuza hrana sau nu dorm, raspund emotiilor mamei lor, nelinistii, anxietatii, stresului, agitatiei acesteia sau reflecta atmosfera din casa, mai ales atunci cand intre cei doi parinti apar tensiuni, conflicte, certuri. Un copil mai mare care a atins varsta de 2 ani si refuza sa stea cu altcineva inafara de mama sa poate sa "vorbeasca" prin crizele si tipetele sale atunci cand se desparte de aceasta despre dificultatea mamei de a se separa de copilul ei, despre teama si neincrederea acesteia de a-l lasa cu o alta persoana. Copilul agresiv si  opozant este o marturie vie a unui climat familial tensionat si violent, plin de interdictii si pedepse.

Prin urmare, cand nu mai stii ce se intampla cu copilul tau, cand este foarte anxios, agitat sau a devenit agresiv, intreaba-te in forul tau interior: "Ce stari traiesc eu, ce simt si nu pot sa exprim, dar se reflecta in comportamentul copilului meu?".

Practicand zi de zi acest scurt exercitiu de introspectie si incercand sa devii constient de ce se intampla cu tine insuti, vei observa cum si copilul tau se linisteste treptat, devine mai increzator, mai intelegator, mai independent.

Rolul de parinte se contruieste treptat, adeseori invatand din greselile pe care le faci, incercand diferite modalitati de interactiune, ramanand flexibil si deschis.

Poti sa inveti mai multe despre tine ca parinte, despre copilul tau si despre cum sa construiesti o relatie armonioasa cu el, participand impreuna cu alti parinti la sesiunile grupului de parenting "Fii parintele de care are nevoie copilul tau" organizat de Fundatia Sensiblu!

Pana la data de 16 mai ai posibilitatea de a te inscrie la grupul de parenting, care va incepe in a doua jumatate a lunii mai. Cursul va consta in 10 sesiuni a cate 2,5 ore fiecare si au loc la sediul Fundatiei Sensiblu din Bucuresti, Aleea Negru Voda Nr.4, Bl.C3A, Sc.3, Et.3, Ap.43, Sector 3 (zona Piata Unirii).

Costul este de 50 ron/persoana/sesiune.

Beneficii pentru participanti

Discount 10% daca se inscriu ambii parinti la toate sesiunile!

Discount 10% la serviciile stomatologice, precum si consultatii gratuite oferite de Gold Medical Clinic!

Discount 25% pentru cartile de profil achizionate de la Editura Corint!

Informatii si inscrieri la 021 311 46 36, persoana de contact Manuela Nicolae, si pe www.fundatiasensiblu.ro.

12 aprilie 2010

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre