10 adevaruri dure despre viata pe care trebuie sa le stie orice copil

/ / Modificat: 2023-10-11
10 adevaruri dure despre viata pe care trebuie sa le stie orice copil

Am avut o revelatie zilele trecute. A fost un moment terifiant de claritate care mi-a facut palmele sa transpire si inima sa o ia la galop. Dintr-o data, unul dintre obiectivele mele pe termen lung in calitate de parinte nu mai parea atat de, ei bine, pe termen lung.

Mi-am dat seama ca, intr-o zi, copiii mei vor fi adulti si ca, ce credeti, imi revine sarcina de a face din ei niste adulti functionali; niste persoane care sa plateasca facturi si care sa interactioneze usor cu alte fiinte umane. Dar sa fie fericiti? Cum ii inveti asta?

M-am panicat, recunosc. Apoi am intrat pe internet, unde am gasit mii de carti si site-uri de parenting dedicate doar deciziilor zilnice ale parintilor (gestionarea timpului, igiena, bune maniere). Le-am citit pe toate, dar cu cat citeam mai mult, cu atat mai mult imi dadeam seama ca am o problema reala cu multe dintre aceste sfaturi „profesionale” de parenting.Toate se concentreaza pe parinte. Iar eu NU cred ca fericirea viitoare a copiilor mei depinde exclusiv de modul in care ii cresc eu.

Vedeti voi, eu cred ca fericirea este o alegere, nu o circumstanta. Este o decizie pe care o iau pentru mine in fiecare zi, nu un produs secundar al deciziilor luate de oamenii din jurul meu. Si asta este ceea ce vreau sa creada si copiii mei. Vreau ca ei sa isi asume responsabilitatea pentru propria fericire.

Nu am putut gasi asta intr-o lista de pe BuzzFeed, asa ca am facut una proprie. Nu este o lista atotcuprinzatoare; este in continua evolutie. Si asta face parte din provocare.

Iata 10 adevaruri cruciale, dure, despre lumea reala pe care trebuie sa ii invatati pe copiii vostri:

1. Fii generos in toate privintele

Iar generozitatea nu se rezuma la bani. Ofera-le celor din jurul tau bunatate si timp. Generozitatea este un simbol al integritatii.

2. „Corect” si „echitabil” nu sunt sinonime

Cu cat mai repede te obisnuiesti cu aceasta idee, cu atat te vei scuti de multe suferinte si dezamagiri, in viata.

3. Respectul se castiga greu, dar se pierde intr-o clipa

Nu exista nicio persoana in viata care sa nu-ti merite respectul din prima clipa in care va intalniti. Este responsabilitatea ta sa oferi acest respect in mod liber, iar a lor sa continue sa iti ofere un motiv pentru a face acest lucru. In acelasi timp, fereste-te de oricine nu-ti arata respect de la inceput. Si tu meriti, la randul tau, respect!

4. Fii nespus de optimist!

Optimismul este o abilitate: Cu cat il exersezi mai mult, cu atat vei fi mai bun.

5. Invata sa fii de acord cu faptul ca nu esti cel mai bun, cel mai destept, cel mai atragator

Fericirea nu este un sport competitiv.

6. Fii diplomat

Onestitatea este o arma ascutita care nu trebuie tratata ca si cum ar fi tocita. Exista un motiv pentru care oamenii care sunt " transanti" fac atat de mult rau.

7. Inconjoara-te de oameni cu puncte de vedere diametral opuse

Prietenii tai ar trebui sa fie de diferite varste, rase, statut socio-economic, culturi si religii. Unii ca tine, altii total opusi tie. Doar asa vei evolua si vei invata sa fii tolerant.

8. Fii independent, dar si vulnerabil!

Gaseste echilibrul delicat intre a le permite celorlalti sa intinda coarda si a le permite sa faca exact ce pot.

9. Trateaza-ti corpul si inima cu respect, mai ales atunci cand vine vorba de intimitate

Intimitatea nu este genul de cadou pe care il poti primi inapoi - odata ce a fost oferit, apartine celeilalte persoane pentru totdeauna.

10. Ia decizia constienta de a gasi bucurie in viata ta in fiecare zi

In unele zile, va fi incredibil de usor. In altele, va fi nevoie de munca, dar intotdeauna exista ceva pentru care ar trebui sa fii recunoscator.

  • Articol tradus si adaptat dupa un material publicat pe site-ul yourtango.com.
  • Foto: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Comportament copii

Articole recomandate

Citeste si despre