Ce si cum sa vorbesti cu copilul tau despre sex, in functie de varsta

/ / Modificat: 2016-08-02
Ce si cum sa vorbesti cu copilul tau despre sex, in functie de varsta

Societatea actuala este una foarte sexuala, care ii expune pe copii atat la un limbaj foarte proeminent in acest sens, cat si la imagini si comportamente care ii vor starni curiozitatea inca dinainte sa fie suficient de dezvoltat pentru acest aspect firesc al vietii.

Copiii observa insa propriile lor schimbari hormonale in jurul varstei de 10-12 ani, iar intrebarile lor pot sa apara chiar si inaintea acestui moment.

Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa stii ce trebuie sa-i spui copilului tau despre sex, in ce mod si care este momentul prielnic sa faci asta!

1. Vorbeste-i despre dragoste

Explica-i copilului tau ca uneori dragostea se poate manifesta si in alte forme decat cele pe care le cunoaste el, indiferent de varsta pe care o are cand iti pune prima intrebare legata de sex.

2. Poti incepe educatia sexuala oricat de devreme

Daca nu o vei face tu, copilul tau va afla din mijloacele media despre asta. Vorbeste-i despre sex cat mai devreme, chiar daca in prima faza nu va fi atent si interesat; pe parcurs, interesul sau va creste si isi va aminti tot ce ii vei fi povestit.

3. Evita discutiile imperative

"Nu face sex!", "Nu ramane insarcinata!", "Nu lua vreo boala!" - acestea sunt cele 3 mari "NU"-uri pe care parintii le folosesc in discutiile cu copiii ajunsi la varsta adolescentei.

Evita sa iti restrictionezi astfel copilul si abordeaza altfel problema, vorbindu-i despre felul in care poate avea o viata sexuala sanatoasa si satisfacatoare, despre dorinta de a face sex cu o persoana care te atrage, de importanta de a face asta nu din cauza presiunii, ci datorita sentimentelor si a respectului reciproce.

4. Fii atenta la intrebare si nu ii subestima inteligenta

In unele cazuri, copiii - mai ales cei de varste mai mici - pot pune intrebari legate de sex cu intentia de a se referi la gen; asigura-te ca ai inteles bine intrebarea inainte de a raspunde si, daca este vorba despre contactul sexual, fii cat mai sincera si cat mai transparenta.

Nu-i subestima inteligenta copilului tau cu mituri despre barza si vorbeste-i de la inceput despre felul in care se reproduc oamenii si animalele, asta il va ajuta sa isi faca o idee corecta cu privire la acest aspect si sa isi pastreze increderea in tine si pe masura ce va creste.

5. Spune-i la ce sa se astepte

La varsta adolescentei, copiii iau deja in calcul inceperea vietii sexuale. Vorbeste-i copilului tau despre motivele pentru care intimitatea merita asteptarea si ofera-i informatii cu privire la cum ar putea fi prima lui experienta sexuala. Incurajeaza-l sa creada ca merita o viata sexuala buna si astfel il vei ajuta sa isi evalueze experientele sexuale ulterioare.

6. Foloseste-te de media si evita sa judeci

Ziarele, revistele, presa online si filmele pot reprezenta un bun punct de plecare pentru o discutie despre sex. Foloseste-te de acestea pentru a-i arata copilului tau propriul punct de vedere asupra sexualitatii, dar evita sa judeci, chiar daca este vorba despre personaje fictive.

Altfel, el s-ar putea sa proiecteze parerile tale in planul eventualitatii si sa iti anticipeze reactiile cu privire la viata sa sexuala, respectiv sa se teama de acestea.

7. Nu confunda falsa pudoare cu insusirea valorilor

Copiii au nevoie sa primeasca informatii corecte legate de sex, pentru a invata sa-si controleze dorintele si pentru a-si amana pornirile precoce. Daca ii vorbesti copilului tau despre sex de la o varsta frageda (9-12 ani) nu inseamna ca esti un parinte lipsit de valori, ci ca iti doresti sa tii pasul cu evolutia sa in acest sens si totodata sa il pui in tema cu toate implicatiile inceperii vietii sexuale.

8. Nu il "descoase"

Adolescentii, chiar si cei care au o relatie deschisa cu parintii, tind sa vorbeasca foarte putin despre ei si despre experientele lor si mai mult despre cele ale prietenilor lor.

Te poti folosi de asta pentru a-ti da seama si de comportamentului copilului tau, dar trebuie sa stii ca in momentul in care vei incepe sa pui tu insati intrebari, disponibilitatea sa de a comunica se va diminua.

Invata sa asculti, asadar si bucura-te si profita de tot ceea ce impartaseste cu tine pentru a-l ajuta sa-si dea seama ce e bine si ce e rau in privinta inceperii activitatii sexuale la o anumita varsta.

Tu ai discutat cu copilul tau despre sex? De la ce varsta? Asteptam parerea ta despre acest subiect controversat in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pe aceeasi tema:

Discutiile despre sex cu copilul

Mami, de unde vin copiii?

Copilul se uita la filme porno, ce faci?

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Educatie sexuala Educatie sexuala copii Discutie sexualitate copii

Articole recomandate

Citeste si despre