4 lucruri pe care copilul meu in varsta de 4 ani deja le stie despre sex

/ / Modificat: 2018-11-23
4 lucruri pe care copilul meu in varsta de 4 ani deja le stie despre sex

Intr-o zi friguroasa de iarna, cand eram insarcinata in 38 de saptamani, m-am dat jos din pat si exact ca in filme, am simtit cum mi s-a rupt apa. In timp ce ma tineam de burtica si strigam la sotul meu, putin panicata dar si plina de bucurie, fiul meu in varsta de 3 ani a intrat in viteza la mine in dormitor si m-a intrebat cu entuziasm ''Mami, fratiorul meu este gata sa iasa prin vaginul tau?''

Desi limbajul copilului meu ar putea sa ii surprinda pe unii, ne obisnuisem sa ii vorbim in termeni cat se poate de reali si practici despre nastere, pentru ca pana la urma, asa vorbeam cu el in oricare alta privinta.

Stiu cat de important este sa vorbesti cu copilul cat mai devereme si cat mai des despre sex, despre reproducere si despre relatiile dintre parteneri pentru ca adesea, ideile adultilor privind ce inseamna inocenta, sau reticenta lor de a vorbi despre sex si reproducere, ii impiedica ca parinti sa aiba conversatii importante cu copiii lor in cadrul carora sa puna bazele unor relatii de cuplu sanatoase si sa ii invete importanta protejarii in cadrul actului sexual, atunci cand prichindeii devin ei insisi adulti.

In anul de dupa nasterea celui de-al doilea copil, conversatiile pe care le-am avut cu fiul meu cel mare privind ce inseamna sexul si relatiile au devenit din ce in ce mai complexe.

Iata care sunt cele patru lucruri pe care eu consider ca fiecare prescolar ar trebui sa le stie despre sex:

1.Denumirile corecte ale tuturor partilor corpului

Poate ca unora li se pare ciudat sa auda o voce de copil pronuntand cuvinte precum "penis", "vulva", sau "vagin", insa specialistii in educatie sexuala previn parintii impotriva folosirii de porecle sau a evitarii numirii unor astfel de parti ale corpului, deoarece acest lucru ar putea fi in detrimentul copilului.

Atunci cand copiii nu pot sa numeasca toate partile corpului uman, le este mai greu sa descrie in mod corect orice discomfort sau durere resimtita si ii poate face mai vulnerabili in fata abuzurilor. Daca nu ii spui copilului cum se numeste o anumite parte a corpului, sau folosesti o porecla pentru ea in discutiile tale cu cel mic, ii poti transmite mesajul ca este ceva in neregula cu anumite parti ale corpului.

Folosirea denumirilor corecte ii transmite copilului faptul ca nu are de ce sa se rusineze de corpul sau ca organele sexuale nu sunt cu nimic diferite de restul partilor corpului sau. Atat timp cat folosesti denumirile corecte pentru ochi, nas, maini sau inima, de ce ai face altfel pentru penis, sani sau vagin?

2.Cum se fac copiii

Multi micuti incep sa se intrebe despre cum se fac copiii atunci cand urmeaza sa aiba un frate sau o sora, sau cand vad alte familii din jurul lor marindu-se, insa parintii sunt adesea luati prin surprindere de intrebarile sincere ale copiilor lor.

Chiar daca ti se pare ciudat si incomod, este important sa ii spui copilului tau adevarul despre reproducere. Atunci cand copiii pun intrebari si primesc raspunsuri bazate pe realitate, vor avea incredere in proprii parinti si informatiile furnizate de ei, ceea ce iti va fi de ajutor pe masura ce cresc si intrebarile devin mai complexe.

3.Sexul este ceva placut

In general, parintii nu sunt dispusi sa lase de inteles copilului ca sexul este ceva placut pentru ca se tem ca cel mic va vrea sa experimenteze inainte de a fi cu adevarat pregatit. Desi copiii mai mici nu vor intelege complexitatile comportamentului sexual, s-ar putea sa aiba intrebari privind ce simti cand faci sex dupa ce parintii le explica mecanismul care sta la baza actului sexual.

Prescolarii sunt curiosi, asa ca raspunde-le potrivit varstei lor, dar cu onestitate si respectand adevarul, fara a face un mare secret sau o rusine din asta.

4.Nimeni nu are dreptul sa atinga corpul altuia fara consimtamant

De fiecare data cand parintii nu ii invata pe cei mici cu exactitate ce presupune consimtamantul, fara sa vrea pot sa ii lase sa creada ca acordul lor si al celorlalti nu conteaza.

Ca parinte, poti sa incepi sa iti inveti copilul despre consimtamant inca de cand se naste, vorbindu-i despre felul in care urmeaza sa il atingi, cum o sa il imbraci, cum vei avea grija de el. Pe masura ce creste, cere-i permisiunea sa il alergi, sa il gadili, sa il iei in brate, si respecta-i intotdeauna raspunsul. Aratandu-i ca ii respecti autonomia propriului corp este primul pas in a-l invata sa respecte autonomia fizica a celor din jurul sau.

Poate ca sa gasesti modalitatea cea mai potrivita de a-i vorbi copilului tau despre sex este o provocare, insa pe masura ce el creste si intrebarile sale vor deveni mai complexe, asa ca te vei bucura ca ai inceput sa exersezi devreme astfel de conversatii.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Educatie sexuala copii

Articole recomandate

Citeste si despre