Ce trebuie sa stii despre vitaminele pentru copii

/ / Modificat: 2014-05-28
Ce trebuie sa stii despre vitaminele pentru copii

Vitaminele pentru copii nu se iau ca pe bomboane si nu trateaza orice boala, asa cum cred foarte multi parinti. Desi suplimentele intaresc sistemul imunitar al copiilor si ajuta organismul sa lupte impotriva infectiilor si bolilor, acestea pot conduce la supradoze, intoxicatii, boli de inima si la blocarea unor organe vitale, daca nu sunt dozate, combinate si administrate corespunzator.

Suplimentele cu vitamine, doar la recomandarea medicului

Multi parinti ofera copiilor suplimente cu vitamine in apropierea sezonului rece, cand creste riscul imbolnavirilor de gripa. Specialistii de la Academia Americana de Pediatrie (AAP) sustin ca acestea nu sunt obligatorii la toti copiii.

Sistemul imunitar al multor copii este capabil sa faca fata atacului radicalilor liberi si fara suplimente, daca au o dieta zilnica echilibrata, bogata in alimente ce furnizeaza organismului toti nutrientii necesari pentru a fi puternic si sanatos. Din acest motiv, expertii AAP recomanda administrarea suplimentelor alimentare la copii doar la recomandarea pediatrului.

Este cel mai in masura sa decida dozele adecvate si tipurile de vitamine necesare in functie de particularitatile medicale ale fiecarui copil.Medicul decide daca un copil are sau nu nevoie de suplimente, pe baza mai multor variabile:

  • analize de sange;
  • parametri de crestere si greutate;
  • obiceiuri alimentare;
  • nivel de activitate fizica etc.

Situatii care cer administrarea de vitamine la copii

Suplimentele alimentare se prescriu adesea copiilor vegetarieni, care au tendinta de a suferi de diverse carente sau deficiente vitaminice, din cauza absentei alimentelor de origine animala din meniu. In rest, doar in cazul in care copilul sufera de anemie sau de alte deficiente vitaminice importante, medicul ii va prescrie suplimente alimentare, pentru reglarea nivelului acestora din sange.

Copiii care au o dieta dezechilibrata tind sa sufere de carente vitaminice. De exemplu, daca micutul nu mananca deloc legume verzi, ficat de pasare sau alimente cu fier, este posibil ca la urmatoarele analize sa sufere de o scadere semnificativa a concentratiei acestui mineral in sange si sa fie diagnosticat cu anemie feripriva.

De asemenea, daca micutul tau nu primeste suficient calciu sau vitamina D din alimentatie, exista riscul sa sufere de rahitism, caz in care prescrierea unor suplimente pe baza acestor nutrienti este esentiala. Din acest motiv, realizarea analizelor de sange este unul dintre cele mai importante criterii de decizie in prescrierea vitaminelor la copii.  

Vitaminele nu inlocuiesc alimentele

  Suplimentele alimentare nu inlocuiesc alimentele in meniul copilului. Sa nu crezi ca daca ii dai suplimente cu fier, copilul nu mai trebuie sa manance spanac, ficat sau alte alimente care contin acest mineral. Este recomandat sa incerci sa concepi un meniu echilibrat copilului, bogat in toate categoriile de alimente.

Suplimentele cu vitamine nu au acelasi efect in organism precum alimentele care le contin. Organismul absoarbe mai repede si mai usor vitaminele din alimente decat din suplimente. In plus, alimentele sunt mult mai eficiente in stimularea sanatatii organismului decat variantele artificiale.

Suplimentele nu procura copilului proteinele digerabile, carbohidratii, fibrele sau grasimile esentiale care sunt furnizate prin alimentatie si care au un rol esential in sanatatea lui.  

Riscuri ale administrarii incorecte a vitaminelor

Administrarea suplimentelor fara consultarea medicului, in doze si combinatii aleatorii, poate conduce la o serie de probleme si complicatii cauzate de supradoza de vitamine si minerale in corp. Medicii sustin ca cele mai periculoase sunt suplimentele mixte, care contin amestecuri de vitamine si minerale, intrucat unele asocieri pot fi periculoase pentru sanatate.

In cazul in care copilul primeste vitamine si minerale dintr-un nutrient de care nu are nevoie, exista riscul ca acesta sa se depuna in alte zone ale corpului si chiar sa determine blocarea anumitor organe. Excesul de vitamine liposolubile poate conduce la intoxicatii grave, cel de fier poate provoca boli de inima sau cancer, iar hipervitaminoza D poate determina aparitia unor complicatii serioase la rinichi.

Putini parinti sunt constienti si ca excesul de vitamina A in organism poate duce la aparitia unor probleme neurologice severe.

Vitaminele si bomboanele, o confuzie periculoasa

Multi parinti incearca sa-si convinga copiii sa ia suplimentele spunandu-le ca sunt bomboane. Compararea vitaminelor cu bomboanele este daunatoare, intrucat creeaza o confuzie in mintea copilului. Exista riscul supradozajului accidental.

Cel mic le poate confunda usor cu dulciurile atunci cand are acces la ele si le poate consuma necontrolat, punandu-si viata in pericol. Este important ca cel mic sa stie de la prima administrare ca sunt medicamente si sa i se spuna de fiecare data cum se administreaza, la ce sunt necesare, astfel incat sa se educe cu privire la modul in care acestea se iau si sa se evite, astfel, accidentele nedorite.

Cu alte cuvinte, trateaza suplimentele ca pe niste medicamente, atat in modul de administrare la copii, cat si in privinta conditiilor de depozitare a acestora. Pastreaza-le in recipiente bine inchise, in spatii in care copilul nu are acces usor. In cazul in care suspectezi ca a inghitit suplimente in exces, du-l de urgenta la medic, pentru a evita o supradoza si riscul unor complicatii fatale.

Alegerea vitaminelor pentru copii, de ce sa tii cont?

In cazul in care medicul nu iti ofera un supliment alimentar exact, de la o anumita firma, ci doar iti spune ce combinatie de suplimente sa alegi si in ce cantitati, este important sa tii cont de cateva criterii importante atunci cand le cumperi:

  • sa fie concepute special pentru copii;
  • sa fie sub forma lichida, pentru copiii mici (sub 4 ani), care nu au inca abilitatea de a mesteca sau inghiti foarte bine dezvoltata si care risca sa se inece cu cele sub forma de pilule;
  • cumpara-le doar din farmacii si opteaza pentru suplimente de la branduri sau firme cunoscute, pentru a evita riscul de a fi contrafacute sau de proasta calitate.

Tu cand ii dai copilului vitamine si de ce? Te sfatuiesti intotdeauna cu medicul in privinta cantitatilor si a combinatiilor sau nu tii cont de aceste aspecte, atat timp cat sunt destinate copiilor? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Vitamine copii Suplimente alimentare copii

Articole recomandate

Citeste si despre