Vaccinul antigripal cumparat de stat nu este bun pentru copiii sub 3 ani

/ / Modificat: 2019-10-14
Vaccinul antigripal cumparat de stat nu este bun pentru copiii sub 3 ani

O noua disputa in jurul vaccinului antigripal cumparat de Ministerul Sanatatii anul acesta. Unii medici sustin ca nu se poate administra copiilor sub 3 ani. Asta, in conditiile in care  programul national de imunizare gratuita cuprinde copiii de la 6 luni, pana la 5 ani.

"E adevarat ca prospectul ne spune ca nu e recomandat pentru copiii sub 3 ani. Asta inseamna urmatorul lucru: cei mai multi vor putea sa se vaccineze si stim ca vaccinarea este recomandata tuturor persoanelor peste 65 de ani, celor care au boli cronice si pentru personalul medical. (...) Trebuie sa retinem ca vaccinul antigripal de acum este cea mai buna varianta de tetravalent: surprinde doua tulpini de virus gripal A, doua tulpini de virus gripal B, adica avem sanse sa prindem orice tip de virus gripal," a declarat medicul infectionist Adrian Marinescu de la Institutul Matei Bals, pentru Digi24.

"Nu este o varianta sigura" 

Medicul precizeaza ca pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 6 luni si 3 ani, cel mai probabil, va exista o varianta complementara, probabil administrabila intranazal.

"Compania producatoare, pe baza unor studii foarte clare, recomanda sau nu recomanda vaccinul in cazul anumitor categorii de persoane. Probabil ca studiile nu sunt suficient de aprofundate incat sa existe o varianta foarte safe pentru copiii mici,"  a explicat dr. Adrian Marinescu.

Ce spune Ministerului Sanatatii

Vaccinul achizitionat de Ministerul Sanatatii acopera 4 tulpini gripale, avand formula recomandata de OMS.

Pentru sezonul 2019-2020 s-au achizitionat 1,5 milioane de doze de vaccin gripal, cu 200 000 mai mult fata de anul trecut pentru imunizarea unui numar mai mare de persoane din categoriile la risc.

"In cadrul Acordului Cadru pe care Ministerul Sanatatii l-a incheiat cu cei 5 furnizori de vaccin gripal, se asigura si 10 000 de doze de vaccin gripal pentru imunizarea copiilor intre 6 luni si 3 ani, din categoriile cu risc de imbolnavire, cu afectiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, hepatice, neurologice metabolice, renale,  diabet zaharat, obezitate,  sindrom imunodeficienta primara sau astm," potrivit Ministerului Sanatatii. 

Anul trecut, in cadrul campaniei gratuite a Ministerului Sanatatii au fost vaccinati 2377 de copii cu varsta cuprinsa intre 6 luni si 3 ani.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Vaccin antigripal Ministerul sanatatii

Articole recomandate

Citeste si despre