Vaccin pentru dinti sanatosi

/ / Modificat: 2005-08-24
Vaccin pentru dinti sanatosi

Paradontita afecteaza peste 40% din populatia Romaniei


Paradontita afecteaza peste 40% din populatia Romaniei

Institutul "Cantacuzino" a reluat producerea truselor de vaccin stafilococic D, un produs autohton care creste reactia de aparare a organismului in fata infectiilor cu bacterii, printre care si paradontita cronica.

Boala afecteaza tesuturile de sustinere a dintilor si se manifesta prin inflamarea gingiilor. Dintii devin usor mobili din cauza pierderilor de substanta osoasa cauzate de bacterii. "Tratamentul se asociaza cu antibiotic, dureaza 20 de zile, timp in care se administreaza pacientilor in jur de 15-18 injectii, care pot fi reluate dupa un an, in cazul reaparitiei bolii", declara Teodor Georgescu, cercetator la Institutul "Cantacuzino".



Stopeaza evolutia bolii

Stomatologii spun ca acest vaccin opreste evolutia bolii si reface tesuturile afectate, asigurand o recuperare rapida.

Unii medici romani folosesc un produs strain homeopat, desi nici acesta nu vindeca paradontitele, ci doar amelioreaza si opreste evolutia bolii. "Este vorba de solutii injectabile care impiedica agravarea bolii. Tratamentul costa in jur de 150-200 de euro, se face de doua ori pe an", explica dr. Octavian Boboc, de la o clinica privata. Substantele se injecteaza local in gingii si au rolul de a stimula circulatia sangelui si regenera tesuturile bolnave.

Dr. Boboc spune ca aproximativ 40% din populatia Romaniei sufera de paradontita, in diferite stadii, fiind afectati in egala masura femeile si barbatii. "La copii este rar intalnita, dar poate aparea la tineri intre 20-25 de ani din cauza igienei deficitare", a observat specialistul. El spune ca multi dintre pacientii sai ajung in stadiul final al bolii, deoarece se prezinta prea tarziu la medic.

"In aceste cazuri, stomatologul nu mai poate face mare lucru, deoarece protezele devin imposibil de fixat. Pacientii pot solicita si operatii de aditii de os, dar sunt proceduri care ajung la costuri de mii de euro", avertizeaza dr. Boboc.

Un consult la fiecare sase luni

Principalii factori de risc in aparitia paradontitei sunt ereditatea, fumatul, consumul de alcool, lucrarile protetice executate defectuos, periajul dur si igiena precara. "Ca sa nu se ajunga in stadii foarte avansate ale bolii, este importanta preventia", declara dr. Octavian Boboc, stomatolog in cadrul unei clinici particulare. Medicul recomanda verificarea danturii la fiecare sase luni, refacerea plombelor la trei-patru ani si a lucrarilor protetice la sapte-zece ani, intervale dupa care acestea isi pierd valabilitatea si incep sa afecteze aparatul dentar.

Sursa: Evenimentul Zilei

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre