Tine in frau sistemul imunitar!

/ / Modificat: 2007-01-24
Tine in frau sistemul imunitar!


Variatiile bruste de temperatura zdruncina organismul. Ca sa te mentii sanatos, consuma fructe si legume crude sau congelate, fa zilnic o jumatate de ora de sport si alege hainele potrivite. Temperaturile prea ridicate din acest sezon afecteaza sistemul imunitar si intind la maximum capacitatea organismului de a reactiona la boli. Mai frecvente in aceasta perioada pot fi toxiinfectiile alimentare, virozele, ulcerul si reumatismele. Cei mai sensibili sunt copiii, gravidele si varstnicii. Alimentatia corecta, sportul, imbracamintea corespunzatoare si suplimentele nutritive mentin organismul in putere si te feresc de boli.

Fructele si legumele crude contin vitamine si antioxidanti recomandati pentru intarirea sistemului imunitar. "Sunt recomandate inclusiv legumele congelate, calitatea lor nutritionala nefiind afectata de inghet. O solutie buna pentru cei sanatosi este si varza murata, datorita continutului de vitamina C si microflora probiotica. Hipertensivii, cei care au probleme cu ficatul sau bolnavii de rinichi trebuie sa consume cu precautie muraturi, fiindca sunt sarate", afirma Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, Bucuresti. Dintre fructe, pe timp de iarna, alege citricele, cele mai bogate in vitamina C. Nu ocoli nici iaurtul, laptele batut sau proteinele animale din carne de pui.

Nu numai alimentatia intareste organismul, ci si sportul. "Sportul "caleste" insa trebuie facut in limitele fizice ale fiecaruia, fara sa fortezi. Sunt necesare cel putin 30 de minute de gimnastica pe zi, facute intr-o incapere aerisita. Exceptie fac batranii cardiaci care au contraindicatie", afirma medicul de familie Remus Lupu. Un sistem imunitar puternic inseamna si un psihic pe masura. Mergi la munte, la tara sau la pescuit ca sa faci fata stresului de la serviciu. Patinajul sau schiatul te ajuta la fel de mult sa te deconectezi.

Imbracamintea este extrem de importanta in aceasta perioada. "Nu trebuie sa te lasi pacalit de faptul ca in timpul zilei este mai cald si sa te imbraci subtire, deoarece seara sau dimineata temperaturile scad, iar riscul sa racesti creste considerabil", mai spune medicul Remus Lupu. Desi, in mod normal, o dieta echilibrata hraneste suficient de mult organismul, copiii, batranii si unii bolnavi trebuie sa consume si suplimente nutritive. Acestea se administreaza si fara recomandarea medicului, dar in dozele mentionate de producator. "Vitaminele au mai mult un scop terapeutic si sunt recomandate atunci cand lipsesc din organism", completeaza Remus Lupu.

Nu uita nici de vaccinurile antigripale sau de medicamentele care cresc imunitatea (gen Ribomunil, recomandat sa se administreze copiilor). Pe acestea din urma este mai bine sa le iei la indicatia medicului. O alimentatie proasta duce la slabirea sistemului imunitar, afectand tubul digestiv. "Foarte putine persoane fac corect trecerea de la post la sarbatori. Tubul digestiv este unul dintre sediile sistemului imunitar, iar variatiile bruste din alimentatie ii zdruncina sanatatea", mai spune profesorul Mencinicopschi.

Cresterea temperaturii mareste si virulenta unor microorganisme responsabile de toxiinfectiile alimentare. Temperaturile ridicate, asemanatoare cu cele din primavara, modifica bioritmul si activeaza ulcerele, reumatismele, artritele si bolile neurologice. Cei mai expusi imbolnavirilor sunt copiii, varstnicii, femeile insarcinate si cele care alapteaza. La copii, sistemul imunitar nu este suficient de bine antrenat, in timp ce gravidele fac "efort" pentru doua persoane.


(Ramona Samoila)
Citeste tot articolul in: Evenimentul Zilei
24 Ianuarie 2007

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Imunitate copii Sistem imunitar

Articole recomandate

Citeste si despre