Siamezii care au uimit lumea medicala. Au fost separati cu succes, dupa o operatie care a durat 27 de ore

/ / Modificat: 2022-08-02
Siamezii care au uimit lumea medicala. Au fost separati cu succes, dupa o operatie care a durat 27 de ore

O pereche de siamezi din Brazilia a uimit recent lumea medicala. Doctorii au reusit sa ii separe, iar operatia a fost un succes, in ciuda faptului ca a fost una extrem de dificila. Baieteii in varsta de trei ani erau uniti in zona craniului, iar echipa de medici a petrecut 27 de ore in sala se operatie pentru a realiza interventia.

Bernardo si Arthur Lima au trecut prin operatia de separare intr-un spital din Rio de Janeiro, iar interventia complexa a fost realizata de o echipa mixta de medici. Interventia a fost indrumata de Spitalul Great Ormond Street din Londra. Echipele medicale au petrecut luni bune testand diverse tehnici si folosind proiectii de realitate virtuala, bazate pe scanarile CT si RMN ale siamezilor. Chirurgul Noor ul Owase Jeelani a descris interventia drept „o chestiune din era spatiala”.

Siamezii erau uniti in zona capului, iar operatia a fost unul dintre cele mai complexe procese de separare finalizate cu succes de-a lungul timpului, fiind finantata de organizatia caritabila Gemini Untwined. Medici din tari diferite au purtat echipamente de inalta tehnologie si au operat impreuna in aceeasi „camera de realitate virtuala”.

Copiii au suferit in total sapte interventii chirurgicale, care au durat mai bine de 27 de ore. La toata procedura au participat aproximativ 100 de cadre medicale.

„Este pur si simplu extraordinar. Este grozav sa vezi anatomia si sa faci operatia fara a pune copiii in pericol. Va puteti imagina cat de linistitor este pentru chirurgi. Intr-un fel, aceste interventii sunt considerate cele mai grele din timpurile noastre, iar sa o facem in realitatea virtuala este pur si simplu o chestiune ce tine de spatiu.”, a declarat dr. Jeelani, cu privire la componenta tehnologica a interventiei.

Specialistul a mai spus ca incercarile anterioare nereusite de a-i separa pe baieti au avut legatura cu faptul ca anatomia lor era complexa, iar tesutul cicatricial facea ca procedura sa fie una riscanta. Medicul a mai spus ca, la fel ca in cazul multor perechi de siamezi separati, tensiunea arteriala si ritmul cardiac au fost foarte ridicate pana cand au fost reuniti, cateva zile mai tarziu, si s-au atins cu mainile. Acum, micutii se recupereaza in spital si vor avea parte de asistenta si sprijin in urmatoarele 6 luni, iar medicii se vor asigura ca totul decurge ca la carte in urma interventiei.

FOTO: BBC

Articole recomandate

Citeste si despre