An scolar 2020-2021. Declaratie pe propria raspundere pentru a duce copilul la scoala

/ / Modificat: 2020-08-19
An scolar 2020-2021. Declaratie pe propria raspundere pentru a duce copilul la scoala

Anul scolar 2020-2021 va incepe in conditii speciale in Romania, data fiind pandemia COVID-19. Ministerul Sanatatii a lansat in dezbatere publica un ghid cu norme sanitare si de conduita care se va aplica in toate unitatile de invatamant din Romania incepand cu 14 septembrie. Acesta include o prevedere conform careia elevii vor intra in scoli doar daca parintii semneaza o declaratie pe propria raspundere privind starea de sanatate a copilului.

La inceputul anului scolar 2020-2021 parintii vor fi obligati sa prezinte o declaratie pe propria raspundere. Aceasta va fi predata cadrelor didactice la prima ora de curs, documentul urmand sa ajunga apoi la cabinetul medical scolar. 

Declaratia conditioneaza primirea copilului in colectivitate la inceputul fiecarui ciclu de prezenta fizica in spatiul scolar si va fi prezentata la triajul epidemiologic la intrarea in unitate.

Conform Ghidului cu norme sanitare publicat de Ministerul Sanatatii, prin declaratia pe proprie raspundere prezentata la scoala, parintii vor atesta ca in ultimele 14 zile copilul:

- nu a prezentat simptome specifice unei afectiuni cu potential infectios (febra, tuse, dureri de gat sau de cap, dificultati la respiratie, varsaturi, diaree, rinoree)

- nu a fost diagnosticat cu COVID-19 si nu a venit in contact cu persoane testate pozitiv.

Totodata, parintii isi iau angajamentul ca nu vor aduce copilul in colectivitate in vreuna dintre situatiile prezentate anterior.

Declaratie pe proprie raspundere pentru parinti

DESCARCA FORMULARUL

Declaratia va fi prezentata de parinti de fiecare data cand copilul se va intoarce in colectivitate fie dupa o perioada de absenta, fie dupa vacanta, fie dupa o eventuala suspendare a cursurilor in clasa sau in unitatea de invatamant respectiva, cauzata de pericolul de contaminare cu SARS-CoV-2.

Parintii fac triajul epidemiologic zilnic

In ordinul de ministru lansat in dezbatere publica sunt prevazute mai multe obligatii pentru parinti. Dupa triajul epidemiologic al prescolarilor si elevilor facut la inceput de an scolar, triajul zilnic va fi facut de parinti acasa, prin masurarea temperaturii corporale si aprecierea starii de sanatate a copilului. 

Nu se vor prezenta la cursuri acei copii la care se constata:

- temperatura mai mare de 37,3 grade Celsius

- simptomatologie specifica infectarii cu SARS-CoV-2 (tuse, dificultati de respiratie, diaree, varsaturi) sau alte boli infecto-contagioase

- infectie confirmata cu SARS-CoV-2

- contact direct sau apropiat cu o persoana infectata cu SARS-CoV-2.

Se pot prezenta la scoala elevii care au membri de familie cu infectii respiratorii, dar nu au fost confirmati cu COVID-19, sau cei care au simptome tipice de alergii.

Daca pe parcursul orelor de curs starea elevilor se schimba si evolueaza in stare febrila sau simptomatologie specifica pentru COVID-19, acestia vor fi izolati si vor fi anuntati parintii si medicii.

Parintii sunt obligati sa anunte unitatea de invatamant atunci cand copilul va absenta pentru ca a prezentat simptome specifice COVID-19, a fost depistat pozitiv cu SARS-CoV-2 sau a intrat in contact cu o persoana diagnosticata si se afla in carantina.

Adeverinta de la medic dupa o perioada de absenta de la cursuri

Copiii care lipsesc de la scoala din motive de sanatate vor reveni in colectivitate doar in baza unei adeverinte medicale, care sa precizeze diagnosticul. Adeverinta va fi predata cadrului didactic la prima ora de curs si va ajunge la cabinetul medical scolar sau la persoana desemnata sa le centralizeze.

Taguri Covid - 19 An scolar 2020-2021

Articole recomandate

Citeste si despre