Sarcina inainte de 20 de ani grabeste moartea

/ / Modificat: 2007-09-28
Sarcina inainte de 20 de ani grabeste moartea





 

Un nou studiu arata ca femeile mai in varsta care au avut copii inainte de varsta de 20 de ani sunt predispuse la boli si o viata mai scurta decat a altor femei de aceeasi varsta, relateaza Reuters Health.

Folosind date de la mai mult de 4.000 de femei nascute intre 1931 si 1941, cercetatorii au aflat ca femeile care au nascut in adolescenta tindeau sa aiba mai multe boli de inima si cancer pana la varsta mijlocie. In cazul acestor femei exista de asemenea o rata a mortalitatii mai mare decat printre femeile care au nascut dupa 20 de ani.

Un efect similar s-a observat si la femeile care erau necasatorite cand au nascut primul copil. Aceste femei aveau si venituri mai mici si mai putine bunuri, lucru care explica starea lor de sanatate precara.

Cercetatorii si-au bazat rezultatele pe datele provenind de la un studiu guvernamental ce a inclus 4.335 de femei nascute intre 1931 si 1941. Femeile au fost intervievatein 1992, cand aveau varste cuprinse intre 51 si 61 de ani; apoi au fost monitorizate timp de 10 ani.

Un sfert din acest grup de femei au nascut inainte de 20, iar acestea prezentau un risc crescut cu 42% de moarte in timpul studiului spre deosebire de femeile care au nascut prima data dupa varsta de 20 de ani.

Femeile care nu aveau un partener cand au nascut primul copil aveau o rata de mortalitate aproximativ la fel de ridicata. Totusi, cand au facut investigatii in ceea ce priveste veniturile si bunurile la varsta mijlocie, specialistii au constat ca aceasta legatura se explica.

Cercetatorii atrag atentia asupra faptului ca sunt necesare multe alte studii pentru a se oferi date clare.

Alina Sica

Redactor Copilul.ro

28 Septembrie 2007



Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Mama tanara

Articole recomandate

Citeste si despre