Pfizer si BioNTech incep studiile clinice ale vaccinului anti-Covid pe femeile insarcinate

/ / Modificat: 2021-02-22
Pfizer si BioNTech incep studiile clinice ale vaccinului anti-Covid pe femeile insarcinate

Companiile Pfizer si BioNTech au anuntat ca vor incepe studiile clinice ale vaccinului anti-Covid pe femeile insarcinate. Reprezentantii acestor companii au anuntat ca au in vedere inscrierea a aproximativ 4.000 de femei insarcinate, cu varste de peste 18 ani, care au sarcini de 24 pana la 34 de saptamani.

Participantele se vor putea inscrie pe baza de voluntariat din tari precum SUA, Argentina, Canada, Chile, Mozambique, Africa de Sud, Spania si Marea Britanie. Primele doze vor fi administrate in SUA, a precizat Pfizer. Dr. Brenna Hughes, specialist la Duke Health din Durham (Carolina de Nord), a transmis ca „aplauda” acest studiu demarat de Pfizer.

„Este o nevoie disperata de orice date care ne ajuta sa reasiguram femeile insarcinate ca vaccinul este sigur pentru ele”, a spus Hughes, membru al American College of Obstetricians and Gynecologists.

Dr. William Gruber, vicepresedinte al Vaccine Clinical Research din cadrul Pfizer, a declarat intr-un comunicat:

„Suntem mandri sa incepem acest studiu in cazul femeilor insarcinate si sa continuam sa adunam dovezi privind siguranta si eficienta pentru a putea sustine utilizarea vaccinului la subpopulatii esentiale”.

Cum se va desfasura studiul Pfizer 

In cadrul studiului, unora dintre femeile insarcinate li se va administra serul real, altora, placebo. Ele nu vor sti ce ser li s-a administrat pana in momentul in care vor naste. Cercetatorii vor monitoriza starea participantelor si efectele adverse. „Din tot ce am vazut pana acum la femeile insarcinate care au primit vaccinul, nu exista semnale de avertizare”, a spus Stacey Stewart, presedinte al March of Dimes.

Exista insa dovezi ca boala Covid-19 poate afecta femeile insarcinate. Din datele existente, cele infectate cu SARS-CoV-2 prezinta un risc mai mare de complicatii, inclusiv nastere prematura. Studiul Pfizer va urmari si nou-nascutii timp de sase saptamani pentru a afla daca anticorpii de la mama au fost transferati la copii.

Potrivit Centrelor pentru Controlul si Prevenirea Bolilor, femeile gravide care se infecteaza cu SARS-CoV-2 prezinta un risc crescut de complicatii, inclusiv nasterea prematura. Studiul Pfizer va urmari, de asemenea, si nou-nascutii timp de sase luni de la nastere pentru a vedea daca anticorpii de la mama se transfera la sugari.

Exista un precedent pentru o astfel de protectie. Bebelusii nascuti din femei care au primit vaccinul antigripal au un nivel de protectie impotriva gripei timp de cel putin sase luni, pana cand pot primi si ei vaccinul.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre