Organizatia Salvati Copiii Romania doteaza Maternitatea Cantacuzino

/ / Modificat: 2023-05-11
Organizatia Salvati Copiii Romania doteaza Maternitatea Cantacuzino

Organizatia Salvati Copiii Romania doteaza Maternitatea Cantacuzino, care trateaza prematuri de la 24 de saptamani de gestatie, cu echipamente medicale de ultima generatie, in valoare totala de aproape 100.000 de euro

    • Rata prematuritatii a crescut vertiginos, ajungand la 23% in anul 2022 (334 de nou-nascuti prematur), dintre nasterile inregistrate la maternitatea din cadrul Spitalului Clinic Dr. I. Cantacuzino.

    • Maria Larisa a venit pe lume cantarind doar putin peste jumatate de kilogram. A fost o lupta            contra-cronometru: copila a ramas internata in Sectia de Neonatologie din spitalul Cantacuzino cinci luni, timp in care medicii au ingrijit-o, pana cand Maria Larisa a putut sa respire singura. Astazi, are 9 ani.

    • Sectia Obstetrica avea nevoie de un ecograf performant care sa sprijine activitatea sectiei, ecografele existente fiind de generatie veche.

    • In anul 2022,  din cei 1.098 de nou nascuti la termen ingrijiti in spitalul Clinic Dr. I. Cantacuzino, 2,7%        (30 de cazuri) au avut nevoie de monitorizarea functiei cerebrale in Terapie Intensiva, dintre acestia, 9 cazuri au prezentat convulsii neonatale. La nivel mondial, intre 1-8 din 1.000 de nou-nascuti prezinta afectare cerebrala perinatala (inainte si dupa nastere), conform  Registrului National Neonatal de Cercetare Anglia ( 2018).

    • Organizatia Salvati Copiii Romania doteaza Sectia Obstetrica Ginecologie si Sectia de Neonatologie cu aparatura medicala de ultima generatie, in valoare totala de 97.467 euro, inclusiv un ecograf performant.

In ultimii ani, rata prematuritatii a crescut vertiginos, ajungand la 23% in anul 2022 (334 de nou-nascuti prematur), dintre nasterile inregistrate la maternitatea din cadrul Spitalului Clinic        Dr. I. Cantacuzino. Activitatea maternitatii se bazeaza prioritar pe examinarea ecografica a fatului, precum si pe urmarirea ulterioara a nou-nascutului, iar performanta actului medical este cu mult imbunatatita de echipamentele conforme cu standardele UE. Maternitatea Spitalului Clinic “Dr. I. Cantacuzino” reprezinta un centru de referinta, specializat in urmarirea sarcinilor, in special a celor cu risc (spre exemplu: izoimunizari, hipertensiune arteriala indusa de sarcina, diabet zaharat, restrictie de crestere intrauterina, anomalii placentare). In acest context, Organizatia Salvati Copiii Romania doteaza Sectia OG si Sectia Neonatologie a unitatii cu aparatura medicala de ultima generatie, in valoare totala de 97.467 euro, un ecograf performant, care sa ajute la stabilirea cat mai rapida a diagnosticului, etapa vitala, mai ales in cazul sarcinilor cu risc, si un monitor AEEG, EEG & sistem cart, care sa monitorizeze functia cerebrala a  nou-nascutilor care provin din astfel de sarcini.

In anul 2022, maternitatea spitalului a ingrijit 1.420 de nou-nascuti, dintre care 33 au venit prin transfer de la alte spitale. Aici sunt ingrijiti nou-nascuti prematuri cu varsta de gestatie incepand cu 24 de saptamani, dar si nou-nascuti la termen cu patologie neurologica – convulsii neonatale sau alte afectiuni.

Ingrijirea acestor nou-nascuti nu ar fi fost posibila fara existenta unui personal specializat si a unor echipamente de inalta performanta. Inca de la debutul Programului National de Reducere a Mortalitatii Infantile, Spitalul Clinic Dr. I. Cantacuzino Bucuresti a fost parte din programul Salvati Copiii, fiind donate catre sectiile de specialitate ale spitalului 35 de echipamente in valoare de peste 300.000 de Euro, printre care: 5 incubatoare si mese de reanimare, 3 aparate de ventilatie, monitor fetal, ecograf, monitor transcutanat de gaze sangvine, 10 injectomate etc.

Dr. Neonatolog Adrian Craciun, Spitalul Clinic Dr. I. Cantacuzino: ”Echipamentul donat de Organizatia Salvati Copiii Sectiei de Neonatologie este un aparat performant pentru stabilirea diagnosticului, tratamentului si prognosticului nou-nascutilor cu convulsii neonatale. Acest echipament este necesar sectiilor de terapie intensiva neonala pentru urgentarea diagnosticului si tratamentului. ”

Gabriela Alexandrescu, Presedintele Executiv al Salvati Copiii Romania, a vorbit despre necesitatea prioritizarii dotarii maternitatilor din Romania: „Aparatura medicala invechita este unul dintre factorii de risc din spitalele din Romania, care devine cu atat mai grav, cu cat este vorba despre gravida si nou-nascuti prematur, unde fiecare secunda face diferenta dintre viata si moarte. Diagnosticul pus prompt este asadar vital, iar medicii au nevoie de aparatura medicala de ultima generatie”.

Date statistice: Potrivit datelor finale ale INS, in anul 2021, rata mortalitatii infantile a aratat discrepantele majore dintre judetele tarii. Astfel, primele trei pozitii in top sunt ocupate de Tulcea (o rata a mortalitatii infantile de 11,1 la mia de copii nascuti vii), Salaj (8,9 la mie) si Neamt (8,2 la mie), in vreme ce in Bucuresti, unde sunt cele mai multe maternitati de gradul 3, rata mortalitatii infantile a fost de 2,3 la mia de copii nascuti vii. 

3,5% pentru spital

Pentru ca viata unor copii care se lupta sa traiasca depinde de investitia pe care o facem in maternitati si programe integrate pentru sustinerea sanatatii mamei si copiilor, Salvati Copiii lanseaza un apel pentru redirectionarea a 3,5% din impozitul pe venit catre o cauza vitala: dotarea cu echipamente performante a maternitatilor (sectii de Neonatologie, Terapie Intensiva Neonatala, Obstetrica-Ginecologie) si a spitalelor si sectiilor de pediatrie. Toti cei care doresc sa se implice pot trimite formularul de redirectionare a 3,5% din impozitul pe venit catre administratia financiara de care apartin cu domiciliul, termen limita - 25 mai 2023. Formularul precompletat cu datele organizatiei se poate descarca de pe www.salvaticopiii.ro/redirectioneaza.

Pana in prezent, Organizatia Salvati Copiii a sustinut cu echipamente medicale 107 unitati medicale (sectii de neonatologie, terapie intensiva neonatala, sectii de pediatrie si Obstetrica-Ginecologie) din toate judetele tarii, cu peste 1.200 de echipamente vitale, investind peste 8.700.000 de euro. 

Echipa Salvati Copiii Romania, sustinuta de specialisti locali (medici de familie, asistenti sociali, mediatori sanitari), a creat din 2010 o retea de incluziune sociala si combatere a saraciei prin asigurarea de servicii integrate (medicale, sociale, educationale) la nivel local, astfel ajutand la cresterea accesului la servicii sustenabile si de calitate pentru mame, gravide, gravide minore si copii pana in 5 ani.

Pana in prezent, Salvati Copiii Romania a lucrat in 20 de judete, in 61 de comunitati rurale defavorizate, cu 90.000 de mame, gravide si copii pana in 5 ani.

Despre mortalitatea infantila 

Potrivit datelor centralizate la nivelul Uniunii Europene pentru anul 2021, Romania se afla pe locul 2 in UE la capitolul mortalitate infantila, arata o statistica Eurostat. Astfel, in 2021 Bulgaria a avut o rata a mortalitatii infantile de 5,6 la mia de copii nascuti vii, urmata de Romania, cu o rata de 5,2 la mie si Slovacia, unde rata mortalitatii infantile a fost de 4,9 la mia de copii nascuti vii. La polul opus, cea mai mica rata a mortalitatii infantile este inregistrata in Suedia, Finlanda si Slovenia cu 1,8 la mia de copii nascuti vii.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Salvati copiii Maternitate

Articole recomandate

Citeste si despre