Opt copii din Timis, internati cu suspiciune de botulism! Doi dintre ei sunt in stare grava

/ / Modificat: 2024-02-01
Opt copii din Timis, internati cu suspiciune de botulism! Doi dintre ei sunt in stare grava

UPDATE. Copiii s-ar fi imbolnavit de la carnatii primiti de sarbatori, cand au fost la colindat

In total, 11 copii au fost dusi la Spitalul de boli infectioase, unde au fost diagnosticati cu botulism. Copiii vin din doua familii de asistenti maternali. Inca nu s-a stabilit care e cauza imbolnavirii lor, insa sunt banuieli legate de carnatii primiti de sarbatori, cand au fost la colindat.

„Este vorba despre alimente din congelator, carne de pasare, peste, porc aflate in congelator, probe de miere, compot, dulceata, zacusca. Toate borcanele erau ok si nu aveau capacul ridicat, nu prezentau urme cum ca ar fi probleme cu ele.”, spune Smaranda Marcu, purtator de cuvant al DGASPC Timis, potrivit Digi24.

Din fericire, starea copiilor este mult mai buna. Doi dintre acestia necesita supraveghere atenta, anunta Adelina Marinescu, medic specialist in boli infectioase:

„Starea lor este mult mai buna, in continuare doi copii necesita supraveghere atenta. Acei copii au prezentat si tulburari de activitate motorie.”

Stirea initiala: 

Opt copii din judetul Timis au fost internati la Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie "Victor Babes" din Timisoara, cu suspiciune de botulism. Doi dintre micuti au nevoie de monitorizare permanenta.

„Copiii internati au fost simptomatici. Sase dintre ei au dificultati la inghitire si ptoza palpebrala (caderea pleoapei), iar alti doi au in plus stari de somnolenta si fenomene digestive. Tuturor le-am administrat deja antitoxina botulinica si starea lor de sanatate s-a imbunatatit considerabil. Vor mai ramane cateva zile in spital pentru supraveghere. Unul dintre copii, un baietel, a fost internat initial la Spitalul de Copii 'Louis Turcanu', in Sectia de Terapie Intensiva, dar am decis sa il transferam la noi, iar acum este intr-o stare mult mai buna. Deocamdata, nu stim care a fost cauza infectiei”, a declarat, luni, dr. Adelina Marinescu, medic specialist boli infectioase din cadrul Spitalului "Victor Babes" Timisoara, potrivit Digi24.ro.

Copiii internati au varste cuprinse intre 3 si 7 ani. Directia de Sanatate Publica (DSP) Timis efectueaza o ancheta in acest sens. Managerul spitalului, Cristian Oancea, a precizat ca au fost prelevate probe de la toti copiii si transmise la DSP Timis, iar de acolo mai departe, la Institutul Cantacuzino din Bucuresti.

„Am si inceput sa administram tratamentul. Am avut noi, in spital, cateva flacoane. Apoi, cu ajutorul Centrului National de Control pentru Boli Transmisibile, am obtinut alte doze, de la Drobeta Turnu Severin si Sibiu. Si mai avem in asteptare cateva doze pregatite sa fie transferate in orice moment de la Targu Mures la Timisoara. Le multumesc colegilor de la DSP si de la unitatile care ne-au ajutat si ne-au trimis antitoxina botulinica, care neutralizeaza efectele bolii. Este pentru a doua oara in mai putin de sase luni cand ne luptam cu o asemenea boala la Timisoara”, a explicat Cristian Oancea.

Ce este botulismul

Botulismul este o intoxicatie alimentara rara, dar foarte grava, cauzata de toxina produsa de bacteriile Clostridium botulinum. Aceste bacterii se gasesc in sol si in mediul inconjurator si pot forma spori rezistenti la conditiile nefavorabile. Acesti spori pot supravietui in sol, praf, alimente si in alte medii diverse.

Cand conditiile sunt favorabile (in special in absenta oxigenului), sporii se pot transforma in bacterii active si pot produce toxina botulinica. Aceasta toxina este una dintre cele mai puternice toxine cunoscute si poate afecta sistemul nervos, provocand paralizie musculara.

Tipuri de botulism

Botulismul este de mai multe tipuri, in functie de sursa de contaminare:

  • Botulism alimentar: Apare atunci cand alimentele sunt contaminate cu spori de Clostridium botulinum. Consumul de alimente contaminate cu aceasta toxina poate duce la simptome severe si, in unele cazuri, la deces.
  • Botulismul infantil: Poate aparea la sugari atunci cand acestia sunt expusi la spori de Clostridium botulinum, care se pot gasi in miere sau in alte alimente contaminate. Sistemul digestiv al sugarii nu este suficient de dezvoltat pentru a preveni multiplicarea bacteriilor, iar toxina poate afecta sistemul nervos.
  • Botulism al plagii: Apare atunci cand o rana se infecteaza cu aceasta bacterie.

Semne si simptome botulism

Simptomele botulismului pot include slabiciune musculara, vedere incetosata, dificultati in vorbire si inghitire, paralizie si, in cazuri grave, insuficienta respiratorie. Decesul survine prin paralizie respiratorie.

La adulti, simptomele incep de obicei dupa 12-36 ore de la consumul de alimente contaminate. La sugari, acest interval este de 3 pana la 30 de zile. In cazul botulismului contactat prin rani, simptomele se instaleaza dupa 4-14 zile.

La copii, botulismul se poate manifesta prin:

  • constipatie;
  • slabiciune musculara;
  • oboseala;
  • salivare;
  • dificultati la hranire;
  • iritabilitate;
  • slabiciune musculara;
  • plans slab.

Surse: digi24.ro, bioclinica.ro
Foto: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre