OMS: 70 de vaccinuri impotriva coronavirusului sunt in lucru. Care sunt cele mai avansate

/ / Modificat: 2020-04-14
OMS: 70 de vaccinuri impotriva coronavirusului sunt in lucru. Care sunt cele mai avansate

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a precizat ca 70 de vaccinuri impotriva coronavirusului sunt in lucru, trei aflandu-se deja in faza de testare pe oameni.

Care sunt cele mai avansate vaccinuri

Cel mai avansat din punct de vedere al testelor clinice este un vaccin experimental dezvoltat de CanSino Biologics Inc din Hong Kong si Institutul de Biotehnologie din Beijing, scrie Bloomberg.

Celelalte doua vaccinuri aflate deja in faza testarii pe om sunt dezvoltate separat de producatori americani, sustine OMS.

Prima formula de vaccin anti Covid-19 a intrat in teste pe om la doar doua luni dupa secventierea genomului noului coronavirus.

Cercetarile clasice pentru un vaccin dureaza si 10-15 ani, insa industria farmaceutica spera sa gaseasca unul doar intr-un an de zile.

Dintre formulele confirmate, 56 (72%) sunt dezvoltate de companii private, iar 22 (28%) sunt dezvoltate de institutii academice, din sectorul public sau de ONG-uri.

Aproape jumatate dintre vaccinuri (36) sunt in dezvoltare in SUA, in timp ce China lucreaza la 14 formule, la fel ca si Europa.

Romania, printre tarile care vor testa un vaccin

Romania va face parte din tarile care vor testa un vaccin impotriva coronavirusului, potrivit lui Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals." Vaccinul va fi adus din Marea Britanie si ar putea ajunge in tara nostra intr-o luna, cand vor fi date toate avizele de catre Agentia Nationala a Medicamentului.

Institutul "Matei Bals" a stabilit deja un protocol de colaborare cu Marea Britanie pentru a aduce acest vaccin in România. Vor fi facute studii clinice pe voluntari. Vaccinul este testat, in prezent, in SUA si in Marea Britanie.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre