Obezitatea la copii duce la cancer de esofag

/ / Modificat: 2007-10-15
Obezitatea la copii duce la cancer de esofag





 

Un studiu australian arata ca acei copiii care sunt obezi sunt expusi la un risc de 6 ori mai mare de cancer de esofag decat persoanele cu greutate normala, relateaza Health Day.

Specialistii au analizat 1.600 de persoane cu tumori pe esofag, dar care nu aveau cancer. Persoanele cu un indice de masa corporala (IMC) de 40 sau mai mult au fost de 6 ori mai expuse la aparitia cancerului de esofag decat cele cu un IMC cu valori intre 18,5 si 25 (un IMC de 30 este considerat limita dintre greutate normala si obezitate).

Aceste rezultate au ramas valabile chiar si dupa ce specialistii au luat in calcul si alti factori despre care se stie ca au legatura cu boala, cum ar fi consumul excesiv de alcool si fumatul.

Cercetatorii spun ca acest lucru sugereaza ca obezitatea este un factor de risc independent pentru cancerul de esofag explicand faptul ca tesutul gras din corp creste productia de insulina. Astfel, spun ei, se stimuleaza cresterea celulelor nu moartea lor – ceea ce poate duce la dezvoltarea cancerului.

Specialistii au notat de asemenea ca celule grase produc hormoni numiti adipocitochine care accelereaza cresterea celulelor si joaca un rol important in procesele de inflamare.

Cercetatorii spun ca simptomele repetate de senzatie de ardere la inima si probleme gastrointestinale au fost de asemenea asociate cu un risc mai mare de cancer la esofag. Cu cat aceste simptome sunt mai frecvente cu atat riscul este mai mare.Se pare ca in urma studiului s-a ajuns la concluzia ca obezitatea creste riscul de cancer la esofag cu 16%.

Alina Sica

Redactor Copilul.ro

15 Octombrie 2007



Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre