Meningita, tratata de un nou vaccin

/ / Modificat: 2007-11-16
Meningita, tratata de un nou vaccin

Un vaccin care ii protejeaza pe bebelusi impotriva celor 4 tipuri de meningita promite foarte mult in urma incercarilor din laborator, relateaza BBC News.

Actualele vaccinuri impotriva tulpinelor A, C, W-135 si Y nu au nici un efect la copiii sub varsta de 2 ani. Dar datele prezentate la World Society for Pediatric Infectious Desease Congress arata ca noul vaccin ii protejeaza pe bebelusi de la 6 luni.

Bebelusii din America, Africa si Europa de est vor beneficia cel mai mult.

Cercetatorii spun ca bebelusii din America de Nord, Africa si Europa de Est vor beneficia cel mai mult de pe urma acestui vaccin.

In functie de zona in care locuiesc, oamenii sunt afectati de tulpini diferite. Meningita A cauzeaza epidemii mortale in fiecare an in "regiunea africana a meningitei" – o zona care se intinde din Senegal (vest) pana in Etiopia (est).

Tulpina A incepe sa se raspandeasca din ce in mai mult in Europa de Est si tulpina Y devine tot mai frecventa in America de Nord.

In urma studiului s-a constatat ca exista raspunsuri imune bune la 175 de bebelusi care au primit fie 2 doze la 6 si respectiv 12 luni fie o doza la 12 luni impotriva tuturor celor 4 tulpine.

Vaccinul are o formula imbunatatita, cu mai putine reactii ale sistemului imunitar

Specialistii spun ca acest vaccin provoaca reactii mai bune ale sistemului imunitar decat cel vechi. In vaccin, moleculele din membrana de la suprafata virusului care provoaca meningita se ataseaza de o proteina care poate produce un raspuns mai puternic al sistemului imunitar decat daca moleculele din membrana ar actiona singure.

Deocamdata, vaccinul este supus mai multor teste si va fi inaintat spre aprobari anul viitor. In iunie, acest vaccin a avut rezultate extraordinare in Africa unde s-a facut o incercare de tratare a meningitei de tip A.

Cercetatorii spun ca un astfel de vaccin care trateaza toate tulpinele virusului este foarte valoros, insa vaccinarea va fi facuta in functie de care tulpina este mai frecventa in regiunea in cauza.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre