Medicul Mihai Craiu, despre traumele emotionale ale copiilor in timpul izolarii

/ / Modificat: 2021-01-20
Medicul Mihai Craiu, despre traumele emotionale ale copiilor in timpul izolarii

Medicul pediatru Mihai Craiu a atras atentia ca in ultima perioada in cabinetul sau au ajuns din ce in ce mai multi copii care au prezentat traume emotionale din cauza izolarii. Lipsa socializarii si inchiderea scolii au avut un impact urias asupra psihicului copiilor. 

Medicul a precizat ca a avut cazuri de copii care au suferit stari de rau sau chiar de lesin, desi fizic erau perfect sanatosi.

„Am vazut o multime de manifestari, de la lesin, ticuri, nevroze, importate fie de la bunicii cu care stau mult timp, fie de la lipsa socializarii, fie pur si simplu de la excesul de ecrane. Pentru ca trebuie sa ne gandim si pe termen mediu: copiii care interactioneaza numai cu un device digital - si cand nu le place ceva schimba - au alt antrenament emotional decat cand au peer review, cand trebuie sa convinga alt copil. Deci pur si simplu le facem rau copiilor nostri expunandu-i unui mediu steril de conflicte, de emotii pozitive, de tot ce se intampla in mod normal la scoala sau la gradinita”, a declarat Mihai Craiu marti seara.

De asemenea, pediatrul a subliniat ca expunerea prelungita a copiilor in fata telefoanelor si a tabletelor in aceasta perioada de pandemie a scazut foarte mult mobilitatea adolescentilor, cu efecte negative in dezvoltarea lor.

„Aceasta lipsa de miscare si de interactiune, toata aceasta gimnastica emotionala pe care trebuie s-o avem cand ne intalnim cu mai multi, pe care trebuie sa-i convingem de ceva - sa ne dea jucariile lor, sau lucrurile lor, sau sa facem ceva impreuna - a dus la o aplatizare a rezonantei afective si au venit toate emotiile negative, fie ale parintilor care lucrau de acasa si le spuneau taci din gura, stai cuminte, n-am timp de tine acum, toate aceste chestii, chiar daca nu au fost spuse... lipsa zambetului parintelui, chinuiala bunicului, toate astea s-au translatat afectiv la copil si nu e bine”, a mai afirmat Mihai Craiu, la Digi24. 

Medicul a enumerat o serie de manifestari provocate de aceste stari negative ale copiilor

.„O serie intreaga de suferinte care nu au niciun substrat la analize - si am facut electrocardiograme, masuratori de tensiune si glicemii - si nu au nicio boala a corpului, dedesubt. Este numai o trauma emotionala si ceea ce este mai trist este ca adolescentii - cel putin cei care au in fata examene si momente dificile - acestia au dezvoltat intr-o proportie ingrijoratoare, spune un studiu din Pediatrics, idei suicidale. Chiar trebuie sa ne gandim ca lipsa unor interactiuni normale, omenesti, are un decont”, a mai precizat medicul Mihai Craiu.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Traume emotionale copii

Articole recomandate

Citeste si despre