La cresa sau la bunici? Cu cine lasi copilul?

/ / Modificat: 2011-02-23
La cresa sau la bunici? Cu cine lasi copilul?

Este momentul sa gasesti o solutie pentru a lasa copilul in grija cuiva atunci cand te reintorci la munca. Gasirea unei bone nu iti surade, dar oscilezi intre cresa si grija bunicilor. Inca nu esti hotarata! Afla avantaje si dezavantaje, dar si parerile mamicilor care au trecut printr-o astfel de decizie si experienta!

Cresa pare sa fie o alegere mai buna in ingrijirea copilului

Exista avantaje si dezavantaje de ambele parti. Asa cum nicio cresa nu ii poate oferi dragoste si afectiune copilului asemenea bunicilor, asa nici bunicii nu sunt capabili sa ii ofere suportul de baza pentru dezvoltarea lui, sa ii cultive anumite aptitudini si deprinderi si sa ii incurajeze dezvoltarea sociala cum o fac cresele si petrecerea timpului cu alti copii.

Specialistii sustin insa ca bebelusii care sunt ingrijiti de bunici in timp ce mamicile sunt la serviciu sunt mai putini pregatiti pentru scoala decat cei care sunt trimisi la cresa.

In timp ce este adevarat faptul ca bunicii il ajuta pe micut sa isi dezvolte mai repede vocabularul, totusi acestia au deficiente si dificultati in a-i oferi micutului o experienta sociala sau educationala eficienta. Cercetatorii sustin ca micutii ingrijiti de bunici sunt mai putini sociabili decat cei care au fost dusi la cresa, au avut bona sau au fost in grija unei alte rude.

Ei sustin ca ingrijirea formala oferita de un personal calificat, asa cum este in crese, contribuie mai mult la dezvoltarea cognitiva a copilului. Ei sunt mai pregatiti pentru a face fata scolii decat copiii ingrijiti de rude sau bunici: reusesc sa inteleaga si sa recunoasca mai repede si mai usor culori, litere, cifre, forme, marimi etc.

Se pare ca faptul ca micutii ar proveni din familii monoparentale, cu un nivel de trai mai bun, cu 2 parinti sau din familii defavorizate nu reprezinta o influenta. Dimpotriva, specialistii considera ca ingrijirea copiilor in crese ar putea reduce astfel de "inegalitati" dintre copii si ii poate dezvolta pe toti la fel, in acelasi spirit.

Pe de alta parte, asa cum spuneam, copiii crescuti de bunici sunt campioni cand vine vorba de dezvoltarea vocabularului. Bunicii au tendinta sa stea mai mult de vorba cu copiii, in acest fel compensand lipsa capacitatii de a face fata energiei si efortului fizic de care dispun acestia. Astfel, copiii invata mai repede cuvinte noi si s-a demonstrat ca bunicii au mai multa rabdare in a-i corecta pe copii cand pronunta gresit si in a-i invata sa formuleze propozitii si fraze corecte din punct de vedere gramatical.

Lipsa activitatii fizice si a deprinderilor sociale reprezinta un dezvantaj important al ingrijirii copilului de catre bunici. Atunci cand copilul petrece timp si se joaca cu alti copiii invata o multitudine de lucruri care ii vor fi de folos in viata.

Specialistii sustin ca in urma unor analize realizate pe diverse grupuri de copii (crescuti atat de bunici, cat si in crese), micutii care au fost ingrijiti de bunici incepand cu varsta de 9 luni au dezvoltat mai multe probleme de comportament pana la varsta de 3 ani decat cei care au fost dusi la cresa. Sa fie oare de vina si rasfatul bunicilor la mijloc?

Este adevarat ca parintii se orienteaza si dupa alt criteriu in decizia lor: banii! In timp ce bnicii nu ii costa nimic, cresa ridica costuri pe care unii parintii nu si le permit. In plus, grija si atentia este mai mare pentru copilul crescut de bunici si esti sigura ca in acest fel nu va duce lipsa de dragoste si afectiune in niciun moment.

Cresa joaca un rol esential in dezvoltarea copiilor prescolari, in special in cazul celor defavorizati, imbunatatesc comportamentul lor si ii pregatesc mai bine pentru scoala. Si educatia informala, asigurata de bunici este esentiala pentru dezvoltarea copiilor, insa specialistii sustin ca ea ar trebui facuta in paralel.

Parerile mamicilor din comunitatea Copilul.ro despre avantajele si beneficiile si dezvantajele lasarii copilului pe mana bunicilor sau a cresei:

Aurasumeu: eu cred ca la cresa invata mai multe si mai repede

Alinutzapopa: parerea mea e ca la varsta de 2 ani nu e asa importanta educatia...are timp toata viata sa invete; important e sa fie bine ingrijit; mie mi-e foarte teama de crese; sunt parinti care-si duc copiii raciti pentru ca nu au cu cine sa-i tina acasa...si asa iau unul de la altul; decat sa-l tin numai cu antibiotic, prefer sa-l tin acasa pana la 3 ani;eu am sa-i iau bona.

Vizitator: eu nu prea am incredere sa o las la cresa asa micuta; intentionez sa mai stau acasa cu ea macar pana la 2 ani, dupa aceea mai vedem; cu buni nu as lasa-o din multe motive, nu mai stau sa le explic acum; si la 2 ani e importanta educatia - daca nu pui baze de mic si isi insuseasca niste deprinderi, cu greu le mai schimbi dupa aceea; de racit sau imbolnavit poate sa raceasca si in familie, langa mama si tata, sau chiar in parc, nu neaparat la cresa.

Mirela_a: eu sunt de parere ca pot socializa si in alta parte, nu numai la cresa; de exemplu in parc; eu am un grup de mamici, suntem vreo 10, toate cu bebelusi si ne vedem destul de des, cam de 2-3 pe saptamana, socializam si noi si copiii; daca ar fi sa aleg intre cele doua as alege sa stea cu mama; cel putin il iubeste.; in ceea ce priveste partea cu bolile orice copil care intra pentru prima data in colectivitate va avea o perioada de "adaptare"; nepotelul meu merge la gradinita din februarie si este racit mereu - bronsita acuta, viroze etc. si ii controleaza o asistenta in fiecare dimineata pe toti. Daca nu sunt ok ii trimite acasa si tot are probleme cu el. asa ca...

Mihaelah: noi mai avem cam 2 luni si cred ca Iustin va ramane cu bunica. Am mari emotii, deoarece bunica nu prea a stat cu el. Trebuie sa fiu optimista. L-as da la gradinita sau la cresa, dar cum noi locuim intr-o zona rurala va dati seama ce dotate sunt localitatile noastre cu astfel de institutii.

Mirela_a: si eu sunt pro pentru gradinita, dar in nici un caz nu sunt pro pentru cresa. o vad ca ultima solutie pentru o mama; eu ma gandesc ca puiul meu nu stie sa zica ce vrea, ce il doare si cateodata ma chinui sa il inteleg eu, ce sa mai zic de o ingrijitoare, sau cum s-o numi ea, care mai are 10-15 copii in grija... la gradi e altceva, poate si el sa spuna ce il doare sau sa ceara la baie sau cel putin sa imi spuna mie daca e tratat bine sau nu.

Madyflo: Eu l-as lasa mai degraba la buni decat la cresa,cred ca e mai sigur cu buni.Dar mai bine e langa mami.Sunt intru totul de acord ca de la 3 ani sa mearga la gradinita,dar cu cresa nu prea ma impac,tocmai de aceea mai bine il tin langa mine sau il las la buni.


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Crestere copii bunici Cresa ingrijire copil Ingrijire copii Crestere copii minunati Crestere copil

Articole recomandate

Citeste si despre