Medicul Mihai Craiu atrage din nou atentia parintilor: "Vaccinurile sunt sigure"

/ / Modificat: 2020-06-24
Medicul Mihai Craiu atrage din nou atentia parintilor:

Medicul pediatru atrage din nou atentia parintilor asupra importantei pe care o are vaccinarea copiilor. Pediatrul da un exemplu un studiu publicat in revista Academiei Americane de Pediatrie, in care se arata gradul de incredere pe care il au parintii americani in ceea ce priveste vaccinarea. 

Iata mai jos mesajului medicului Mihai Craiu: 

"Acest articol publicat in revista Academiei Americane de Pediatrie (Pediatrics) prezinta rezultatele unui studiu national de supraveghere a perceptiilor, efectuat asupra parintilor din SUA.

6.1% din parintii americani sunt ezitanti in privinta vaccinurilor, in general, si 25.8% in ce priveste vaccinarea antigripala, in particular.

De ce se intampla acest fenomen in SUA? Care sunt principalele surse de ingrijorare? Autorii au folosit un chestionar standardizat si validat (Vaccine Hesitancy Scale) dezvoltat de catre expertii grupului SAGE de la OMS, in 2015. Si au aflat ca DOAR (sublinierea mea) 1 din 8 parinti sunt ingrijorati de siguranta vaccinurilor (atat anti-gripal cat si al celorlalte vaccinuri). Principala problema identificata de autorii americani este ca doar 25% din parinti cred ca vaccinul antigripal este eficace.

Subiectul este foarte interesant deoarece in era Pandemiei COVID-19 are loc o modificare a perceptiilor parentale. Cred ca cei care aveau indoieli vor deveni si mai speriati, in lipsa unui dialog cu medicul. Pentru ca exista o multime de mari "experti" in ale imunologiei, fara a avea calificarea medicala necesara. Aceste voci sunt prezente in media (clasica sau Social Media) si raspandesc tot felul de ...povesti, cu o energie debordanta.

Partea tragica este ca unii cred ce spun acesti "profani" iar consecintele sunt grave. A se vedea infectarea cu SARS-CoV-2 a lui Djokovici si a prietenilor si familiilor acestora, in urma petrecerilor de la Adria Tour .

Vaccinurile sunt sigure (pentru persoane normale NU pentru cei avand contraindicatii medicale!) si necesare. In conditii de epidemie/pandemie cu atat mai mult. Iar deciziile trebuiesc luate de familii dupa discutii serioase cu diversi medici, nu prin copierea unor atitudini indoielnice, chiar daca acestea vin de la persoane cu vizibilitate mare, dar fara pregatire medicala.

Peste cateva luni vine toamna... Cu reluarea scolilor. Si cu noul coronavirus inca pe aici, in ciuda negarii vehemente venite din partea unor indivizi cu vederi .... speciale. Aveti timp sa reflectati la riscuri si beneficii, aveti tot timpul sa comunicati cu medicul dumneavoastra de familie.

Cat despre injuraturile fanaticilor, ma lasa rece! Stiinta nu are nevoie de aprobarea unor ignoranti agitati pentru a isi exercita implacabil efectele. Din pacate, ignorarea regulilor de preventie aduce boala si suferinta.

O zi linistita tuturor!, a scris medicul pe pagina de socializare Spitalul Virtual pentru Copii. 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre