Medicul din Iasi care face minuni pentru copii. A salvat membrele amputate a peste 50 de pacienti

/ / Modificat: 2023-01-28
Medicul din Iasi care face minuni pentru copii. A salvat membrele amputate a peste 50 de pacienti

O doctorita din Iasi le reda speranta la o viata normala copiilor care isi pierd un membru in accidente. Recent, medicul a reatasat bratele unei adolescente, dupa ce acestea i-au fost smulse intr-un accident rutier, dar este numai una dintre zecile de interventii cu final fericit pentru copii. Medicul Sidonia Susanu a salvat, de-a lungul timpului, zeci de copii care nu mai sperau sa poata alerga sau sa isi imbratiseze parintii vreodata si le-a redat sansa la o copilarie normala.

Astfel de interventii chirurgicale sunt extrem de complexe, iar medicul spune ca unele operatii dureaza chiar si mai bine de 20 de ore. Este un efort de echipa, care este recompensat de recunostinta parintilor si a copiilor care isi recapata sansa la o viata normala. Medicul Sidonia Susanu este sefa sectiei de chirurgie plastica si reparatorie de la Spitalul Sfanta Maria din Iasi. Ea a povestit ca una dintre cele mai emotionante surprize din cariera a avut-o dupa ce un copil caruia i-a salvat bratele, devenit adult, a cautat-o pentru a-i oferi flori.

„I-am spus ca atunci cand vei avea primul salariu din munca ta, ai sa ai voie sa imi cumperi o floare. Peste ani copilul devenit adult a terminat studiile superioare, s-a angajat si din primul ei salariu mi-a cumparat o floare si a venit sa-mi multumeasca pentru ca in urma cu mai bine de zece ani am ajutat-o intr-o situatie delicata din viata ei”, a declarat medicul chirurg, pentru postul Digi24.

La finalul anului 2022, medicul Sidonia Susanu si echipa de la spitalul de copii pe care o coordoneaza au reusit o premiera pentru Romania si pentru Europa: au reatasat ambele brate ale unei adolescente din Botosani, dupa ce fata suferise un accident grav. Este al doilea astfel de caz din lume, iar medicul a explicat ca, in astfel de situatii, este recomandat ca doar unul dintre membre sa fie replantat, cel mai putin afectat. Echipa de chirurgi a petrecut mai bine de 2o de ore in sala de operatie, pentru a-i salva fetei ambele brate. Doctorita recunoaste ca este o presiune imensa in astfel de interventii, dar satisfactia este data intotdeauna de momentul in care membrele replantate sunt revascularizate si au viabilitate.

FOTO: Facebook

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Medici pediatri

Articole recomandate

Citeste si despre