Medicii estimeaza: Gripa va dura pana in martie-aprilie. De-abia acum se va extinde

/ / Modificat: 2019-01-30
Medicii estimeaza: Gripa va dura pana in martie-aprilie. De-abia acum se va extinde

Gripa a facut ravagii in acest sezon in Romania, numarul deceselor provocate de virusul gripal ajungand la 54. In aceste conditii a fost declarata epidemie de gripa, asa cum se intampla in tarile vecine, Bulgaria si Ungaria.

Medicul primar Catalin Apostolescu, purtator de cuvant al Institutului National de Boli Infectioase "Prof. dr. Matei Bals", a explicat pentru pressone.ro ce inseamna o epidemie si de ce este atat de mare numarul deceselor.

Catalin Apostolescu a amintit de sezonul 2009-2010, cand au fost inchise scolile din cauza pandemiei de gripa porcina, cand au fost 10.000 de cazuri confirmate pe teritoriul Romaniei.

"Acum suntem sub momentul 2009-2010, undeva la nivelul anilor 2011 si 2015, ca numar total de cazuri.

Ca numar de morti, intr-adevar, sunt mai multi decat in alti ani. Din punctul meu de vedere, abia de-acum o sa inceapa sa loveasca gripa," a spus medicul Catalin Apostolescu.

Cum actioneaza virusul

Acesta a explicat ce este si cum actioneaza virusul gripal si de ce numarul bolnavilor creste de la ora la ora.

"Virusul e ca o discheta: ai acidul nucleic, care contine informatia, bagat intr-o anvelopa. Virusul nu poate sa traiasca de unul singur. E mult prea simplu, nu are suficienta energie. Asa ca trebuie sa o ia de la altcineva, trebuie sa paraziteze o alta celula. Ca este celula unei bacterii sau celula unui mecanism mai complex, cum e omul sau elefantul, el e obligat sa faca chestia asta. Virusul gripal seamana cu o minge de tenis cu perisori multi. Fiecare perisor este o proteina. Structura acestei proteine si aranjarea pe virus se schimba, sunt foarte variabile. Astfel, virusul gripal sufera niste modificari usoare o data la cativa ani. Fiecare astfel de modificare corespunde cu o pandemie", a precizat Catalin Apostolescu.

Medicul a subliniat ca acelasi virus gripal se manifesta intr-un an mai agresiv, intr-un an mai putin agresiv din cauza acestor modificari. Au fost sezoane in care gripa i-a lovit mai mult pe batrani, pentru ca in anii urmatori cei mai afectati sa fie copiii. Au fost ani in care gripa a dat mai multe pneumonii cu insuficienta respiratorie si ani in care gripa a dat mai multe meningite.

De ce exista virusul

Virusului ii place temperatura scazuta. Acesta este si motivul pentru care toate epiemiile sunt in sezonul rece.

"El traieste foarte bine undeva la temperaturile de 27-28 de grade. Cand afara sunt zero grade, cand inspiri, aerul care ajunge in plamani are 37 de grade, deci sufera un proces de incalzire. Daca afara sunt 25 de grade, se incalzeste mult mai repede. Daca afara sunt -15 grade, iar nu e bine pentru virus. Deci, din punctul meu de vedere, asta e vremea cea mai pacatoasa.

In 2009-2010, ce ne-a salvat pe noi de la o epidemie foarte urata a fost o perioada de doua saptamani de ger, in care la pranz erau -5 si noaptea erau -25 de grade. Si asta a oprit epidemia. A fost mult prea frig pentru virus. Cu temperaturi de -3 grade, noaptea, si 5-6 grade, ziua, e super pentru virus," a subliniat medicul Catalin Apostolescu.

Epidemia de gripa din timpul iernii ajunge la un varf in doua-trei saptamani si dureaza cinci pana la sase saptamani. Dispare la fel de repede cum a aparut. In Romania, medicii estimeaza ca va dura pana in martie-aprilie.

"Motivul acestei evolutii nu este clar. De regula, o epidemie evolueaza astfel: mai intai creste incidenta bolii printre copii, care precede cresterea imbolnavirilor la populatia adulta. Copiii se infecteaza la gradinita si la scoala, aduc virusul acasa si isi infecteaza fratii, parintii, bunicii. Parintii dau boala prietenilor si colegilor de la serviciu. Ulterior, urmeaza inca o etapa de infectare a persoanelor in varsta. Epidemiile apar frecvent in casele de batrani, iar aici riscul de complicatii si decese este foarte mare", a explicat dr. Hugh D. Niall, Chief Executive Officer at Biota Holdings Limited in Melbourne, Australia, pentru www.scientificamerican.com.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Epidemie Epidemie de gripa Epidemie gripa

Articole recomandate

Citeste si despre