Medic epidemiolog: "In trei luni, 60% dintre cazurile din Romania vor fi cu noua tulpina"

/ / Modificat: 2021-01-25
Medic epidemiolog:

Medicul epidemiolog si cercetatorul Octavian Jurma este de parere ca in doar trei luni, peste 60% dintre cazurile de coronavirus detectate in Romania vor fi cu noua tulpina britanica. Epidemiologul este de parere ca ne vom confrunta cu "o noua pandemie peste vechea pandemie".

"E important sa se efectueze secventierea si in marile orase: Timisoara, Iasi, Cluj-Napoca, pentru ca sentimentul meu este ca perioada de sarbatori a omogenizat distributia acestui virus in tara. E ca si cum ar fi debutul unei noi pandemii, tehnic vorbind, o putem considera o noua pandemie peste vechea pandemie", a declarat Octavian Jurma, potrivit realitatea.net.

"Ce trebuie sa facem este sa reducem numarul de infectari cu orice pret", a precizat medicul. Medicul a mai atentionat populatia ca cel putin o saptamana dupa vaccinare este important sa stam in casa pentru a lasa organismul sa-si creeze anticorpi.  

Expertii americani avertizeaza si ei asupra noii tulpini

Expertul-sef in boli infectioase din SUA, dr. Anthony Fauci, atrage atentia asupra virulentei pe care o are noua tulpina a coronavirusului din Marea Britanie.

 “Trebuie se ne asumam acum ca (versiunea) care circula in special in Marea Britanie are o crestere a virulentei, in special puterea virusului de a produce mai multe daune, inclusiv deces”, a spus directorul Institutului National pentru Alergii si Boli Infectioase, intr-o emisiune la postul de televiziune CBS, transmite Agerpres.

Noua tulpina are o rata a mortalitatii cu 30% mai mare pentru persoanele de peste 60 de ani, comparativ cu tulpina initiala.

“Este o crestere semnificativa”, a precizat Fauci.“Vream sa analizam si noi datele, dar avem toate motivele sa le credem”, a afirmat el in legatura cu autoritatile britanice. In ceea ce priveste tulpina care provine din Africa de Sud, dr. Fauci a precizat ca vaccinurile actuale par sa fie mai putin eficiente impotriva acesteia ”in unele cazuri”.

„Urmarim cu atentie varianta din Africa de Sud, despre care credem ca prezinta mai multe semne de ingrijorare, insa nu consideram ca reprezinta un lucru pe care nu il putem controla”, a adaugat epidemiologul.

Taguri Epidemie coronavirus

Articole recomandate

Citeste si despre