Legea ambroziei. Proprietarii de terenuri pe care creste ambrozia, obligati sa distruga buruiana in 15 zile de la avertisment

/ / Modificat: 2023-10-11
Legea ambroziei. Proprietarii de terenuri pe care creste ambrozia, obligati sa distruga buruiana in 15 zile de la avertisment

Polenul de ambrozie este unul dintre cei mai puternici declansatori de alergii din lume. Perioada sezonului de polen de ambrozie incepe, de obicei, in jurul jumatatii lunii iunie si se intinde pana in septembrie-octombrie. In Romania, aproape 500 de mii de romani sunt alergici la polenul ambroziei, potrivit statisticilor.

In martie 2018, a fost promulgata legea privind combaterea buruienii ambrozia, iar presedintele Klaus Iohannis a adus, marti, completari acestei legi, prin care proprietarii de terenuri sunt obligati sa distruga planta in maximum 15 zile de la avertisment.

Mai exact:

(1) Proprietarii sau detinatorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, cailor ferate, cursurilor de apa, lacurilor, sistemelor de irigatii si ai bazinelor piscicole au obligatia sa desfasoare lucrari de prevenire, combatere si distrugere a buruienii ambrozia, denumita stiintific Ambrosia artemisiifolia, pentru evitarea instalarii si raspandirii vegetatiei adventive invazive si eliminarea ei in cazul prezentei pe terenurile intravilane sau extravilane.

(2) In scopul distrugerii buruienii ambrozia si al prevenirii raspandirii acesteia, proprietarii sau detinatorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, cailor ferate, cursurilor de apa, lacurilor, sistemelor de irigatii si ai bazinelor piscicole vor desfasura periodic, in perioada cuprinsa intre rasarirea acestei plante si aparitia primelor inflorescente, respectiv cel tarziu pana la data de 30 iunie a fiecarui an, lucrari de intretinere a terenurilor prin cosire, smulgere, erbicidare sau alte lucrari si metode specifice. Aceste masuri se mentin pana la sfarsitul perioadei de vegetatie a buruienii ambrozia.

(3) Beneficiarii lucrarilor de constructii au obligatia ca pe terenurile afectate de lucrari sa ia masurile necesare pentru evitarea instalarii sau raspandirii buruienii ambrozia.

(4) Lucrarile de intretinere a terenului in vederea combaterii buruienii ambrozia in ariile naturale protejate stabilite de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 49/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, se fac potrivit planului de management al ariei naturale protejate.

Nerespectarea acestor prevederi se sanctioneaza cu avertisment. Constituie contraventie nerespectarea prevederilor din avertisment de catre proprietarii sau detinatorii de terenuri, beneficiarii lucrarilor de constructii, administratorii drumurilor publice, cailor ferate, cursurilor de apa, lacurilor, sistemelor de irigatii si ai bazinelor piscicole si se sanctioneaza cu amenda de la 750 lei la 5.000 lei pentru persoanele fizice si cu amenda de la 5.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele juridice, potrivit lege5.ro

  • Surse: lege5.ro, digi24.ro, euronews.ro
  • Foto: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alergia la ambrozie

Articole recomandate

Citeste si despre