In stare de urgenta, medicii NU mai cer cardul de sanatate si scrisori medicale

/ / Modificat: 2020-03-18
In stare de urgenta, medicii NU mai cer cardul de sanatate si scrisori medicale

De pe 16 martie, Romania este in stare de urgenta din cauza coronavirusului. In aceasta situatie, medicii medicii nu vor mai cere cardul de sanatate la consultatii si nici scrisori medicale pentru eliberarea retetelor compensate.

Dr. Otilia Tiganus, medic primar de familie in Arad, a scris pe blogul ei despre aceasta noua regula. "De azi lucram fara card."

"In contextul pandemiei cu COVID 19 si a declansarii starii de urgenta in Romania, prin Decretul Presedintelui emis luni, in 16.03.2020, lucram:

FARA CARD!

FARA SCRISORI MEDICALE OBLIGATORII DE LA ALTI SPECIALISTI. Asftel, medicii de familie va elibereaza compensate fara sa va mai plimbe pe la altii, chiar si acolo unde, inainte, se cerea musai scrisoare medicala de la specialist, actualizata periodic.

Ce spune decretul

b) serviciile medicale si medicamentele pot fi acordate si validate si fara semnarea cu cardul national de asigurari sociale de sanatate si fara termen de raportare in 3 zile lucratoare de la data acordarii serviciilor;(…)

e) prescrierea de medicamente de catre medicii de familie, inclusiv a medicamentelor restrictionate din Lista de medicamente, aprobata prin Hotararea Guvernului nr. 720/2008, pentru pacientii cronici.

TUGANUS

Comentariile mele:

Stoparea cardului e geniala, fiindca degeaba ne spalam noi toti, paroxistic, pe maini si ne blindam cu manusi, daca suportul cel mai sigur, parsiv si tenace de virus, adica suma milioanelor de carduri de sanatate ale romanilor, va continua sa alcatuiasca propriul ei stat  paralel viral. 

Imbucurator (si trist totodata) este ca recunoasterea competentelor medicilor de familie romani  a avut nevoie de o pandemie si o stare de urgenta. Acum putem face ceea ce medicii de familie europeni fac de mult, si in afara oricaror pandemii. Adica examineaza, concluzioneaza, prescriu medicamente ca urmare a actului medical propriu," a scris medicul pe pagina de Facebook.      

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Stare de urgenta

Articole recomandate

Citeste si despre