Doua femei din Neamt au ingrozit tara. Una a murit si alta a ajuns in stare grava la spital dupa ce au ales sa nasca acasa

/ / Modificat: 2023-05-18
Doua femei din Neamt au ingrozit tara. Una a murit si alta a ajuns in stare grava la spital dupa ce au ales sa nasca acasa

Nasterea la domiciliu a devenit o „moda” in ultimii ani, insa in lipsa personalului medical calificat se poate ajunge la adevarate tragedii. Asa a fost in cazul a doua femei din judetul Neamt care au ales sa nasca acasa, una cu o moasa gasita pe internet, iar alta prin cezariana facuta de soacra si de sotul ei. In primul caz, femeia nu a supravietuit hemoragiei ce a urmat nasterii, iar in cel de-al doilea si mama, si copilul au ajuns in stare grava la spital.

A murit dand nastere copilului mult dorit

La inceputul saptamanii, o femeie in varsta de 42 de ani si-a pierdut viata din cauza complicatiilor aparute in timp ce a nascut acasa, cu o moasa gasita pe Facebook. Femeia era la prima sarcina si cele noua luni nu au fost tocmai usoare. Din cauza problemelor in sarcina, dar si a faptului ca suferea de trombofilie si scleroza in placi, fusese sfatuita de medici sa nasca prin cezariana, pentru a evita complicatiile. Ea a tinut, insa, sa nasca natural, asa ca a apelat la serviciile unei moase de ocazie. Complicatiile aparute in timpul nasterii au facut ca starea ei sa se degradeze rapid si a suferit o hemoratie interna. Moasa a sunat in cele din urma la 112 si a solicitat interventia personalului medical specializat.

Pe drum spre spital starea gravidei s-a agravat, iar organismul ei a cedat. Desi au intubat-o si au incercat sa o resusciteze, in cele din urma a fost declarat decesul. Totusi, bebelusul a supravietuit si se afla in spital, in stare stabila.

Sotul si soacra i-au facut cezariana acasa, cinci copii puteau ramane orfani

La o zi distanta, tot in judetul Neamt, o femeie insarcinata, mama a patru copii, a decis sa isi aduca pruncul pe lume tot acasa, cu ajutorul sotului si al soacrei sale. Toate ca toate, insa in acest caz cei trei au decis ca bebelusul sa fie adus pe lume prin operatie cezariana, care a fost efectuata de sot, cu un bisturiu comandat de pe Internet, in timp ce mama acestuia l-a asistat.

Si de aceasta data lucrurile s-au complicat in mod neasteptat, si,  din cauza unei hemoragii puternice „medicii” de ocazie au solicitat la 112 ajutorul unor medici adevarati. Femeia in varsta de 34 de ani a fost transportata de urgenta la spital, unde a fost internata la Terapie Intensiva si stabilizata. Bebelusul ei, care a avut 4,7 kg la nastere, este si el in stare stabila.

Explicatia celor trei a fost ca nu au avut incredere sa mearga la spital pentru nastere si de aceea au cumparat toate ustensilele necesare pentru cezariana si au efectuat operatia la domiciliu.

„Din declaratiile pacientei, plaga a fost executata e catre sot. S-au pregatit din timp, facand comanda de pe internet detot ce au nevoie pentru a executa procedrura de cezariana la domiciliu. Pacienta cu sotul de la inceput au premeditat ca sunt pregatiti, din cauza ca au lucrat in strainatateca asistenti medicali”, a explicat managerul Spitalului din Targu Neamt, Alexandru Patrascu.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Stiri Stare de urgenta Nastere acasa

Articole recomandate

Citeste si despre