Fumatul distruge sanatatea copilului tau

/ / Modificat: 2008-01-18
Fumatul distruge sanatatea copilului tau





 




Ieri, 17 ianuarie 2008, a avut loc o conferinta de presa cu tema "Fumatul", organizata de revista Farmacia Ta. Le eveniment au fost prezenti medici specialisti si colaboratori ai revistei, reprezentanti ai produsului Nicorette si ai produselor naturiste Santo Raphael.

Temele abordate au fost legate de medicina de familie, medicina generala, poneumologie si probleme de sanatate frecvent intalnite, cauzate de fumat.

Printre afectiunile de sezon amintite de domnul doctor Alin Popescu se numara:

  • Raceala si gripa;

  • Pneumonia;

  • Astmul bronsic.

    Acestea au fost mentionate inca de la inceput avand in vedere ca ne aflam in sezonul rece si prevenirea si tratarea acestor afectiuni este imperativa pentru pastrarea unei stari de sanatate bune. Prezentarea imediata la medic este obligatorie, mai ales in cazul femeilor insarcinate si al copiilor.

    In continuare, domnul Conf.Dr. Florin Mihaltan, presedinte al Societatii Romane de Pneumologie (SRP) a vorbit despre modul in care ne afecteazafumatulsanatatea cu referire in special la bolile pneumologice. Domnia sa aduce in atentie nevoie de a promova campanii anti-fumat atat in locurile publice cat si in familie. Medicii trebuie sa se preocupe de problema fumatului activ, dar si cea a fumatului pasiv deoarece nefumatorii sunt expusi riscului de a dezvolta diferite afectiuni.

    Studiile arata ca 78% dintre parinti fumeaza in prezenta copiilor fara sa stie ca acestia se imbolnavesc mult mai usor decat restul persoanelor daca sunt expusi la fumul de tigara.

    Domnul Mihaltan ne dezvaluie ca de-a lungul carierei sale a intalnit foarte multe femei care sunt constiente ca trebuie sa renunte la fumat inainte de a ramane insarcinate pentru a avea o sarcina cat mai sanatoasa si pentru a-l proteja pe fat: "Daca stau de vorba cu medicul, cuplurile sunt convinse ca fumatul trebuie oprit inca din perioada de preconceptie."

    Femeile care doresc sa conceapa un copil au datoria de a se informa cum trebuie sa procedeze pentru a avea o sarcina cu o evolutie cat mai sanatoasa. Ele pot apela atat la publicatiile de specialitate cat si la medici care le vor oferi consiliere.

    La eveniment au fost prezenti si domnul Mihai Ciobanu, Business Manager Romania, reprezentand Nicorette si doamna Parvu Violeta, specialist medicina de familie cu competenta in apifitoterapie reprezentand compania Santo Raphael.

    Reprezentantii Nicorette si Santo Raphael sustin ca acele persoane care doresc sa se lase de fumat au nevoie, pe langa medicamente, de foarte multa vointa si o motivatie cat mai puternica. Intrebarea mea este: „Mamici, ce v-ar putea motiva mai mult sa va lasati de fumat daca nu un copil?” Copiii sunt comorile noastre, o adevarata minune si trebuie protejati permanent pentru a creste sanatosi. Un lucru foarte important este sa ne dam seama ca avand grija de noi avem grija si de ei atunci cand vine vorba de fumat.

    Stiati ca: Monoxidul de carbon si nicotina traverseaza placenta si ajung in sangele fatului in cantitate mult mai mare decat in sangele mamei?

    Fumatul pasiv al fatului si mai tarziu al copilului provoaca nenumarate afectiuni printre care se numara:

  • greutate mica la nastere (il predispune pe copil la infectii si boli);

  • nastere prematura;

  • risc de placenta praevia;

  • risc de avort spontan;

  • intarzierea dezvoltarii fatului;

  • probleme respiratorii ale copilului dupa nastere;

  • probleme de crestere si comportament dupa nastere;

  • risc de aparitie al mortii subite la nou-nascut;

  • probleme de concentrare ale copilului;

  • favorizarea cancerului de col uterin si de san;

  • ADHD (deficitul de atentie cu hiperactivitate sau fara);

  • scade fertilitatea viitorului copil daca acesta este de sex masculin.

    Alina Sica

    Redactor Copilul.ro


  • Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

    Articole recomandate

    Citeste si despre