Un focar de hepatita A a fost semnalat recent in patru tari europene frecventate de turisti. Peste 2.000 de cazuri au fost raportate in perioada ianuarie - mai 2025, iar autoritatile trag un semnal de alarma cu privire la riscurile de infectare.
Potrivit Centrului European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (ECDC), Austria, Cehia, Ungaria si Slovacia se confrunta cu o „crestere semnificativa” a numarului de imbolnaviri. In total, au fost raportate 2.097 de cazuri, iar noua persoane si-au pierdut viata din cauza infectiei.
Tari afectate si bilantul actual
Slovacia a inregistrat cele mai multe cazuri – 880 pana in prezent. Urmeaza Ungaria, cu 530 de cazuri, in principal la adulti. Cehia a fost cel mai grav afectata in ceea ce priveste mortalitatea, cu sase decese raportate. Austria a confirmat doar 87 de cazuri, dar si-a trecut in cont trei dintre decesele provocate de virus.
Desi Germania nu figureaza oficial printre tarile implicate in focar, au fost identificate trei cazuri suspecte care corespund profilului infectiilor din Ungaria si Austria, potrivit ECDC.
Cum se transmite virusul si cine este in pericol
Hepatita A este o boala hepatica foarte contagioasa, care se raspandeste in principal prin consumul de alimente sau apa contaminate, dar si prin contact direct cu o persoana infectata care nu respecta regulile de igiena. Virusul este rezistent si poate supravietui pe suprafete pentru perioade lungi de timp.
Printre sursele frecvente de infectare se numara fructele de mare crude provenite din ape contaminate cu deseuri. Copiii mici sunt considerati cel mai vulnerabil grup in acest context.
Recomandare de vaccinare inainte de vacanta
Dr. Barbora Mackova, directorul Institutului National de Sanatate Publica din Cehia, recomanda ferm vaccinarea celor care urmeaza sa calatoreasca in aceste tari. „In situatia epidemiologica actuala, este indicat ca turistii sa se vaccineze inainte de a pleca in concedii”, a declarat ea pentru presa internationala.
Simptome si preventie
Simptomele hepatitei A pot aparea la cateva saptamani dupa expunere si includ icter (ingalbenirea pielii si a ochilor), dureri abdominale in zona ficatului, urina inchisa la culoare, greata, varsaturi, diaree, febra si stare generala de oboseala.
Administrarea vaccinului in cel mult doua saptamani de la expunere poate preveni aparitia bolii.
Autoritatile europene monitorizeaza evolutia focarului si recomanda turistilor atentie sporita in privinta igienei si a alimentatiei, mai ales in zonele cu risc crescut.