Fetita cu boala Wilson, supusa unui transplant de ficat, a murit. Complicatiile i-au fost fatale

/ / Modificat: 2022-05-18
Fetita cu boala Wilson, supusa unui transplant de ficat, a murit. Complicatiile i-au fost fatale

Fetita in varsta de 5 ani diagnosticata initial cu hepatita misterioasa, dar confirmata ulterior cu boala Wilson, a murit la spital in urma complicatiilor postoperatorii.

Copila fusese supusa pe 30 aprilie operatiei de transplant de ficat si evolutia sa parea favorabila. Micuta cu boala rara avea oo evolutie favorabila initial, insa starea ei s-a inrautatit brusc la inceputul acestei saptamani, iar complicatiile au dus la deces. Medicii de la Spitalul Fundeni, unde fusese operata si unde era internata pentru recuperare, nu au stabilit, pentru moment, o cauza clara a decesului si asteapta rezultatul analizei histopatologice.

Boala Wilson, cu care a fost diagnosticata dupa ce initial s-a crezut ca avea hepatita misterioasa care a afectat multi copii in aceasta primavara, este o boala rara si i-a afectat atat de grav ficalul, incat a avut nevoie de transplant hepatic, efectuat cu grefa prelevata de la un donator in varsta de 17 ani aflat in moarte cerebrala, de o echipa coordonata de medicul Irinel Popescu. Micuta ramasese intubata pana pe 11 mai, complicatiile au aparut luni, la cateva zile de la detubare.

Medicii au constatat complicatii ale anastmozei biliare, potrivit reprezentantilor Spitalului Fundeni, si s-au vazut obligati sa intervina din nou chirurgical pentru a corecta si limita complicatiile post-transplant. Dupa a doua operatie, starea fetitei a ramas critica, iar decesul a fost confirmat marti seara, din pacate.

Ce este boala Wilson

Boala Wilson este o afectiune genetica rara. O anomalie a ficatului impiedica metabolizarea cuprului, care este stocat in exces in organism si ajunge sa se depuna pe diverse organe, in special pe ficat, cornee si creier.

Transplantul hepatic este singura solutie pentru pacientii cu boala Wilson, in caz contrar ajungandu-se la insuficienta hepatica severa, disfunctii ale sistemului nervos central si, in final, la deces.

FOTO: Piqsels

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre