Fenomen ingrijorator la tot mai multi copii din Romania. Sectiile de pediatrie sunt pline

/ / Modificat: 2022-09-27
Fenomen ingrijorator la tot mai multi copii din Romania. Sectiile de pediatrie sunt pline

Sezonul virozelor a inceput, insa medicii pediatri trag un semnal de alarma cu privire la un fenomen neobisnuit. Tot mai multi copii ajung la camera de garda a spitalelor de pediatrie, insa nu cu viroze obisnuite, ci cu pneumonie, lucru ciudat pentru perioada anului in care ne aflam. Cazurile de pneumonie apar mai frecvent in timpul iernii, insa la jumatatea lunii septembrie, la spitalul de copii Victor Gomoiu din Bucuresti erau internati cel putin 20 de copii cu diagnostic de pneumonie, multi dintre ei avand nevoie de masca de oxigen pentru a putea respira cum trebuie.

Realitatea se repeta si in alte spitale de copii, iar medicii pediatri trag un semnal de alarma cu privire la valul de imbolnaviri din aceasta perioada. Pneumonia este o afectiune care se intalneste cu precadere in lunile de iarna si, spre deosebire de alte boli, mai vulnerabili sunt copiii mai mari, nu cei mici. Multi dintre cei care contacteaza boala ajung sa aiba nevoie de masca de oxigen, aerosoli si ajung la spital cu analizele modificate. Formele bolii sunt mai severe decat in alti ani, atrag atentia medicii, iar epidemia a inceput mai devreme anul acesta, chiar din luna septembrie.

„Avem minimum 20 – 25 de cazuri de pneumonie internate, paturile de pediatrie sunt 80. Sunt cei cu varstele foarte mici, dar in mod neasteptat sunt si prescolari si scolari mici, copii de 5-7 ani pe care si in alte dati cand ii avem cu pneumonii, ca grup de varsta ma refer, ei nu evolueaza cu insuficienta respiratorie, adica sunt neobisnuit de multi, si pentru unul care are experienta mare ca mine datorita varstei, este neobisnuit de mult sa avem atat de multi copii dependenti de oxigen si cu nevoie de medicatie inhalatorie, de aerosoli, cu analize modificate, cu sindrom functional respirator si insuficienta respiratorie”, a declarat Ana Maria Davitoiu, medic primar pediatrie in cadrul spitalului de copii Victor Gomoiu si seful sectiei clinice pediatrie 1, potrivit News.ro.

Boala se manifesta la inceput ca o viroza obisnuita, iar pe parcurs simptomele se agraveaza. Copiii se confrunta cu febra mare, tuse chinuitoare, insuficienta respiratorie, iar daca starea lor generala se degradeaza treptat, parintii sunt sfatuiti sa mearga cu cei mici la medic. Cu cat sunt tratati mai repede, cu atat mai bine. Este important, spune specialistul, sa se evite automedicatia si sa fie luate masuri cat mai repede, pentru a nu ajunge la forme grave. De asemenea, preventia este extrem de importanta, iar copiii nu ar trebui sa uite de normele de igiena. Pentru a limita raspandirea bolii, parintii sunt sfatuiti sa nu ii duca in colectivitate pe copii daca dau semne ca sunt bolnavi, iar repausul la domiciliu este obligatoriu in cazurile de pneumonie.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Copii spital

Articole recomandate

Citeste si despre