Cum se TRATEAZA coronavirusul. Raspunsurile EXPERTILOR

/ / Modificat: 2020-03-10
Cum se TRATEAZA coronavirusul. Raspunsurile EXPERTILOR

Coronavirusurile sunt o familie numeroasa de virusuri care se gasesc atat la animale, cat si la oameni. Unele infecteaza oamenii si sunt cunoscute ca fiind cauza unor boli, de la raceala comuna la boli mai severe, cum ar fi Sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS) si Sindromul respirator acut sever (SARS).

Dar sunt multe intrebari referitoare la COVID - 19 la care specialistii incearca sa gaseasca raspunsuri. Acestia incearca sa traga concluzii ale efectelor cornavirusului, timpul de supravietuire, mai ales despre cum se trateaza acest nou virus. 

Ce spun expertii Organizatiei Mondiale a Sanatatii despre coronavirus

Cat de periculos este?

La fel ca in cazul altor boli respiratorii, infectia cu 2019-nCoV poate provoca simptome usoare, inclusiv secretii nazale, dureri in gat, tuse si febra. Poate fi mai severa la unele persoane si poate duce la pneumonie sau dificultati de respiratie. Mai rar, boala poate fi fatala. Persoanele in varsta si persoanele cu afectiuni medicale preexistente (cum ar fi diabetul si bolile de inima) par a fi mai vulnerabile la imbolnavirea severa cu virusul.

Cat timp supravietuieste virusul pe suprafete?

Nu se stie inca cat timp supraviețuieste virusul nCoV 2019 pe suprafete, desi informartiile preliminare sugereaza ca poate supravietui cateva ore sau mai mult. Dezinfectantii simpli pot ucide virusul, ceea ce face ca acesta sa nu mai poata infecta oamenii.

Cat este perioada de incubatie?

Perioada de incubatie este perioada dintre momentul infectarii si debutul simptomelor clinice ale bolii. Estimarile curente ale perioadei de incubatie variaza intre 1 si 12.5 zile, cu estimari mediane de 5-6 zile. Aceste estimari vor fi perfectionate pe masura ce vor fi disponibile mai multe date. Pe baza informatiilor provenite de la alte boli cauzate de coronavirus, cum ar fi MERS și SARS, perioada de incubație din 2019-nCoV ar putea fi de pana la 14 zile. OMS recomanda ca urmarirea contactilor cazurilor confirmate sa fie de 14 zile.

Antibioticele sunt eficiente in prevenirea si tratarea 2019-nCoV?

Nu, antibioticele nu functioneaza impotriva virusurilor, ele funcționeaza doar impotriva infectiilor bacteriene. Noul coronavirus este un virus si, prin urmare, antibioticele nu trebuie utilizate ca mijloc de prevenire sau tratament.

❓ Exista medicamente specifice pentru a preveni sau trata 2019-nCoV?

Pana in prezent, nu exista niciun medicament specific recomandat pentru a preveni sau trata noul coronavirus. Cei infectati cu 2019-nCoV trebuie sa primeasca ingrijiri adecvate pentru ameliorarea si tratarea simptomelor, iar cei cu form severe ar trebui sa beneficieze de ingrijire optima de sustinere. Unele tratamente specifice sunt in curs de investigare si vor fi testate prin studii clinice. OMS ajuta la coordonarea eforturilor de dezvoltare a medicamentelor pentru tratarea infectiei cu noul coronavirus cu o serie de parteneri.

Sursa: Organizatia Mondiala a Sanatatii 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Experti Oms

Articole recomandate

Citeste si despre