Crestere alarmanta a cazurilor de COVID-19 la copii: sectia suport de la Spitalul Victor Gomoiu aproape plina

/ / Modificat: 2021-01-13
Crestere alarmanta a cazurilor de COVID-19 la copii: sectia suport de la Spitalul Victor Gomoiu aproape plina

In ultimele zile au ajuns la spital tot mai multi copii infectati cu COVID-19. Medicii sunt alarmati, deoarece sectia COVID de la Spitalul Victor Gomoiu din Capitala este aproape plina, spune medicul pediatru Diana Ionescu.

Reprezentantii spitalelor de pediatrie suport COVID se tem ca, in curand, vor ramane fara paturi libere. Doctorii spun ca o cauza a numarului mare de cazuri ar putea fi sarbatorile de iarna. Ingrijorator este ca in cazul copiilor a crescut foarte mult numarul celor care au complicatii dupa infectarea cu virusul, adica acel sindrom inflamator multisistem rar, PIMS, relateaza G4Media.ro.  

"In momentul asta, numarul lor este mai mare, da, sectia este plina”, a declarat unul dintre medicii de la Spitalul Gomoiu, spital suport COVID.   

"Contagiozitatea e mai mare, oamenii au inceput sa aiba contact mai mult unii cu altii. Dupa sarbatori, cred ca au inceput sa se intalneasca mai mult, a fost Mos Craciun, se simte”, potrivit altui medic.  Cel mai mic pacient are mai putin de o luna, iar cel mai mare are patru luni. 

”Am debutat anul cu garda de 1, in care cred ca au fost 4 sau 5 pozitivi. Dar ceea ce vreau sa intelegeti este ca totul este intr-o continua miscare. Noi avem tampoane pe fiecare sectie, copiii se pozitiveaza zilnic si ajung sa fie internati pe sectia noastra COVID. Noi suntem un spital suport COVID pediatric, si intr-adevar anul acesta observam o crestere a numarului de cazuri pediatrice. Categoric ca este posibil sa fie in urma sarbatorilor de iarna, in urma faptului ca foarte multi adulti s-au relaxat.

Sa nu uitam ca cei mici sunt protejati de adulti. Am avut si un caz de adolescent de 17 ani cu reinfectie de SARS CoV-2. Lucrurile nu sunt imbucuratoare. Stim cu totii, atat din practica clinica, cat si din studiile de specialitate, ca micutii fac forme usoare sau asimptomatice. Totusi, vreau sa atrag atentia ca exista un procent mic, dar important cand este vorba de copilul tau, care face forme grave", a declarat medicul. 

Se asteapta o crestere a cazurilor de COVID in randul copiilor 

"Acest sindrom inflamator multisistemic, am avut din luna mai pana acum, peste 52 de copii cu acest sindrom”, a declarat Diana Ionescu, director medical la Spitalul Victor Gomoiu.

”In primul rand, toti copiii au trecut prin boala. Unii parinti stiu, altii nu stiu. Pentru ca unii copii sunt asimptomatici. Si la 3 saptamani, o luna, apar anumite manifestari. Parintii trebuie sa fie ingrijorati de febra, in primul rand, de diversele reactii cutanate, de starea proasta a copilului, de torpoare, de inapetenta. Venind la spital, se fac anumite analize specifice, si doctorii nostri pun diagnosticul de sindrom multiinflamator sistemic, asociat cu COVID-19”, mai spune medicul.

 ”Trebuie sa nu uitam ca adultii trebuie sa aiba grija de copii, dar totodata micutii, de la scoala, sunt dusi la bunici, acasa. Si atunci, sa nu uitam ca bunicii sunt cea mai vulnerabila categorie. Trebuie sa fim foarte atenti, categoric educatia este si va fi pe primul loc, suntem pro-scoala, dar ne trebuie reguli foarte stricte. Ne asteptam, in continuare, la o crestere a numarului de cazuri”, a concluzionat medicul. 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre